Пожарът в дома на адвокат Ирен Савова е пореден епизод от войната, която се води срещу нея от бившата й клиентка Искра Капаноглу. Така близки до разследването описват палежът, при който изгаря част от покрива на къщата й в Ихтиман. Камери са запечатили лицата, които драсват клечката в 3,30 часа през нощта срещу сряда. В бързината те дори забравят туба с масло, пише Уикенд.

От записите става ясно, че злосторниците са същите, които през лятото проникват в дома й, за да сложат проследяващи устройства в колите, ползвани от Ирен Савова и екипа й. Тогава камерите отново ги фиксират, но странно защо МВР не успява да хване престъпниците. При това юристката пише поредица от сигнали до ГДБОП, но резултатът е само един –  проследяващите устройства са намерени и отстранени, но тези, които са ги инсталирали остават „неразкрити”. Затова пък срещу самата Ирен Савова започват проверки от прокуратурата, което е меко казано скандално.
Преди това край дома и офиса на адвокатката са

разлепени нейни некролози.

Проучване на приятели на известната юристка стига до извода, че некролозите са дело на същите онези „неуловими” отмъстители от кръга край бизнес дамата Капаноглу. На некролозите пише, че Ирен Савова е „починала от черните си магии”. Как се преживява такова нещо, е отделен въпрос. По-важното е, че това е заплаха срещу нея, а събитията малко по-късно показват, че авторите на „жалейките” не се шегуват – бръмбари в колите, проследяване, подслушване и сега пламнала къща.

Авторите на всичко това обаче не са открити, а полицията само разпитва съседите и нищо повече. Най-малко от уважение към труда на адвокат Савова в полза на държавата са могли да заловят записаните лица на камерите. Да припомним, че сред многото спечелени от нея дела, са и тези за царските имоти, които съдът върна на държавата.

Заподозряната, че стои зад тормоза Искра Генкова-Капаноглу е вдовица на заклания с ножица Явуз Капаноглу, бивш агент на военното контраразузнаване и търговец на оръжие и синтетични наркотици в годините на соца. От 2006 г, когато той е убит, вдовицата управлява имотите му – санаториуми в Банкя, Сапарева баня, Долна баня, а също и хотели в Златни пясъци.

Дълги години кантората на Ирен Савова има договорни отношения с Искра Капаноглу за консултантски услуги. В един момент обаче

фирмите на бившата куклена актриса

получават юридическите услугите, ползват ДДС, намаляват финансовите си резултати, но отказват да се разплатят с адвокатите. В Окръжният съд в Кюстендил при много странни обстоятелства, които биха представлявали интерес за Инспектората на ВСС, Капаноглу печели всички дела срещу Ирен Савова. Магистратите действат буквално като защитници на вдовицата.

Иначе самата Искра Капаноглу, която напоследък предпочита да се представя с бащината си фамилия Генкова, обича да живее повече в Рим, понеже там била намерила добър фризьор за кучето си. Тя е дъщеря на генерала от времената на социализма, а първият й мъж е дипломат. Покрай него среща Явуз Капаноглу, който става неин втори съпруг. Двамата обаче са в обтегнати отношения, дори се твърди, че са пред развод, малко преди да бъде заклан бившият оръжеен търговец и тя да наследи натрупаното от него в България.
В нощта, когато той е убит, в София е застрелян Иво Марков-Сиджима, който е първи братовчед на Искра. Той пък е син на офицер от Военното контраразузнаване и се подвизава със сикаджиите на Бай Миле. В момента на смъртта си Иво Марков разговаря по телефона със самата Искра. Досега не са разкрити убийците нито на Капаноглу, нито на Иво Марков.

И други интересни връзки има около наследницата на оръжейния търговец. Тя е съдружничка със съпругата на Петър Стоянов-Сумиста във фирма „Демур”. След като Сумиста е пратен в затвора с доживотна присъда, общият им бизнес приключва.

Убийствата на близките на Искра не са разкрити, но не са заловени и лицата, които тормозят адвокат Ирен Савова. След поредицата инциденти, тя прекарва все повече време в Прага, където също има кантора. Огънят в дома й в Ихтиман избухва буквално дни, след като тя се връща в София. По същия начин и проследяващите устройства са сложени в колите й, малко след като се е прибира в България през лятото.

На снимката: Искра Капаноглу

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *