Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) излезе с позиция, след като Бойко Борисов сравни журналистки с мисирки. Премиерът за пореден път си позволи да се държи неуважително към журналисти, които изпълняваха задълженията си – да му задават въпроси с цел да информират аудиторията по теми от безспорен обществен интерес, пишат те.

От АЕЖ уточняват, че случката се разиграва, докато премиерът се намира на работа и въпросите, които му се задават, са изцяло делови. Тъй като става дума за строго служебни отношения, по никакъв начин това не е навлизане в лично пространство и буди недоумение реакцията на Борисов, включваща махленски език и обида, която освен всичко друго е основана и на пола на повечето присъстващи, възмущават се те.

Асоциацията критикува и поведението на журналистка, която се опитала да омаловажи ситуацията. „Подобно отношение руши авторитета на професията журналист и винаги ще среща нашия отпор. В интерес на обществото е да има достойни и независими журналисти, а не хора със смачкано самочувствие, пригласящи на управляващите“, заявяват от АЕЖ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *