Европейската квалификация можеше и да не завърши заради расистки обиди от страна на български фенове

Българският футбол записа една от най-срамните си страници в историята. Националният отбор загуби с 0:6 като домакин от Англия в мач от група А от квалификациите за Евро 2020. Това е рекордно поражение за тима ни, като до момента никой не ни бе вкарвал 6 гола в България. Единствено през 1932 г. губим от Франция с 3:5, а от СССР – с 0:4 през 1959 г.

За статистиката – по два гола вкараха Рос Баркли (20, 32) и Рахим Стърлинг (45, 69), а по един – Маркъс Рашфорд (7) и Хари Кейн (86). Резилът можеше и да е по-голям, тъй като греди улучиха Кейн и Калъм Уилсън. Отделно вратарят ни Пламен Илиев предотврати още няколко попадения.

Срамът за българските фенове обаче бе още по-голям и това не бе заради безпомощността на националите ни. Двубоят можеше да не завърши, а за него тепърва ще се коментира по световните медии заради расистки обиди от страна на ултраси по адрес на тъмнокожите английски футболисти. Това, за което на Острова предупреждаваха и се опасяваха в последните 2-3 седмици се сбъдна, за съжаление. През първото полувреме мачът бе прекъснат на два пъти и имаше предупреждение от страна на диктора, че може да бъде и прекратен.

Оказа се, че халфът Тайрън Мингс се е оплакал от обиди по негов адрес. И, когато бе счетено, че той едва ли не преескпонира, се стигна до там, че реферът Иван Бебек лично чу подобни обиди и спря играта. „Скай спортс“ съобщи, че общо на 6 пъти са се чували маймунски звуци. Това бе потвърдено и от Би Би Си.

Заради грозните прояви на почивката английските национали са отказали да излязат от съблекалнята и да доиграят двубоя. Според „Спортал“, пресаташето на БФС Христо Запрянов лично е убеждавал гостите да се върнат на терена. По това време капитанът Ивелин Попов отиде да се моли на по-разгорещените фенове да спрат. В крайна сметка ултраси от Сектор Б напуснаха трибуните, а по-късно се оказа, че са го сторили, за да помогнат да се успокои обстановката. Явно раздразнени от простотиите, английските футболисти не само не пазиха силите си, ами и натискаха докрай, за да оформят още по-изразителна победа на наш гръб. Освен световния медиен отзвук, БФС ще бъде глобен сериозно, а и вероятно ще се стигне до наказание за поне един мач без публика.

„Нямаме класа. Срещу този отбор на Англия, тази динамика и тези футболисти, които струват милиони, изглеждахме лошо. През второто полувреме опитахме да променим нещата, но… получихме още два гола. Просто нямаме класа. Разбирам реакцията на публиката, зрителите са в правото си. Ако разсъждаваме без емоции, без трима основни играчи в защита – Страхил Попов, Антон Недялков и Васил Божиков, искам да видя друг треньор, който може да направи нещо по-различно срещу този отбор на Англия. Емоционално – и мен ме боли, но това е положението. Много точно съм анализирал всичко. Каквото и да се направи, надали може да се опънем срещу този съперник. Остава друга възможност пред нас – март месец. Нищо не съм чул като расистки обиди. Те са чули и са съобщили на съдията. Ако съм аз проблемът и хората искат да си отида, съм първият, който ще си подаде оставката. Но съм разумен и знам, че не съм аз проблемът на българския футбол. И Боби Михайлов не е. Трябва да работим с клубовете, за да може след 5 години да имаме повече качество“, заяви пред БНТ селекционерът Красимир Балъков.

За него това бе шести мач на поста, като балансът му е 5 загуби и 1 равенство. За националите равносметката е още по-жестока – 1 година (или 11 мача) без победа. А ръководството на БФС най-вероятно отново ще потърси вината някъде другаде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *