Съпредседателят на ПП-ДБ постави условия на ГЕРБ и ДПС, за да се върне начело на комисията за спецслужбите

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов обяви, че председателят на ДАНС Пламен Тончев трябва да подаде оставка. Повод за искането му даде вчерашната остра публична реакция на агенцията срещу изявление на колегата му в дясното обединение Кирил Петков.

Бившият премиер заяви в интервю, че специалните служби трябва да бъдат реформирани, тъй като не работят достатъчно „проактивно“ и ефективно, и даде като пример ДАНС. От контраразузнаването реагираха малко по-късно, като обявиха, че „безотговорно и опасно е, когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти“.

„Сегашният председател на ДАНС тутакси трябва да си подаде оставката“, заяви Атанасов днес в интервю пред bTV. Той изтъкна, че Тончев е нарушил принципа за политическа неутралност на ДАНС, като е заел политическа позиция по изказването на Петков. Атанасов напомни, че това не се случва за първи път – на изслушване в парламента през май т.г. Тончев атакува публично бившите министри от кабинета „Петков“, включително с разкритието, че съветник на тогавашния премиер е разследван за теч на секретна информация.

„Тази служба през своя председател е тежко политизирана“, смята Атанасов. Той напомни за провалите на българските спецслужби да прогнозират началото и продължителността на войната в Украйна, както и за закъснялата реакция на ДАНС спрямо експулсирания заради шпионаж руски духовник, и призова секторът за сигурност да бъде преподчинен на Министерския съвет. Атанасов се обърна към кабинета „Денков-Габриел“ с апел да излезе с позиция дали все още има доверие в ДАНС и нейния председател.

По повод евентуалната смяна на Тончев Атанасов разказа, че останалите политически сили в сглобката – ГЕРБ-СДС и ДПС, му предложили да оглави ДАНС. Той обаче отказал с мотива, че има твърде дълга политическа биография, за да застане начело на агенцията. По думите му, и досега няма съгласие в сглобката за смяната на Тончев.

Десният политик си отвори вратичка да се върне обратно начело на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Той подаде оставка, защото ГЕРБ-СДС и ДПС му отказаха подкрепа за идеята му да бъдат обединени цивилното и военното разузнаване. Атанасов заяви, че ще предложи конкретни стъпки за промени в сектора за сигурност, и би се върнал на поста, ако получи гаранции, че те ще се реализират. В момента комисията вече се оглавява от депутата от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *