В сигнала на Васил Божков пратен до прокуратурата, президентството и посолствата пише, че 60 милиона лева е дал по нареждане на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Горанов, за което имал записи, снимки и свидетели и имал готовност да ги предостави. Сайтът „Биволъ“ публикува резюме на сигнала и кореспонденция с укриващия се в Дубай бизнесмен, който следва да потвърди автентичността на документа.

В сигнала си до институциите Божков твърди, че той и компаниите му са били подложени на системна злоупотреба с власт от висшестоящи държавни служители и членове на правителството. Ситуацията ескалирала до „заплаха“ за прекратяване на дейността на неговите дружества“, която в крайна сметка се осъществила през януари 2020 г.

„За период от три години от 2017 г. до края на 2019 г. съм предал директно на министър Горанов и министър-председателя Бойко Борисов над 60 млн. лв. по тяхно директно искане и разпореждане“, пише в сигнала на Божков, публикуван от сайта за разследваща журналистика.

И се добавя: „В тази връзка имам готовност да представя на Прокуратурата пълни свидетелски показания по отношение на гореспоменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания“.

В петък (5 юни) бизнесменът Васил Божков поднови атаката си срещу управляващите, публикувайки инфографика, озаглавена „От рекет към грабеж“. Божков твърди, чешката компания SAZKA се е опитала да изкупи мажоритарния дял от „Национална лотария“, а още през ноември финансовият министър Владислав Горанов е поискал прехвърлянето. Идеята е била Божков  да прехвърли дяловете си от „Национална лотария“ на избран от управляващите субект, но бизнесменът отказва, затова в парламента са внесени и приети промените в Закона за хазарта, с които се национализират всички частни лотарийни игри. От чешката хазартна група заявиха пред БНР, че са отправили оферта за покупка на 51% от „Национална лотария“, но Божков е отказал.

В четвъртък главният прокурор Иван Гешев съобщи, че от Васил Божков е постъпил сигнал по имейл до обвинител №1. По думите на Гешев задължението на прокуратурата е да проверява както доказателствата в подкрепа на обвинението, така и доказателства, които са оневиняващи за обвиняемия в досъдебната фаза.

Гражданското движение „БОЕЦ“ обяви, че ще изпрати сигнал до европейските институции, включително и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с искане за международно разследване по твърденията на бизнесмена Васил Божков, че е плащал „такса помагане“ на управляващите в размер на 20% от печалбата от хазартния му бизнес.

Във вторник (2 юни) обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува още една инфографика, която допълва т.нар. комикс, посветен на промени в Закона за хазарта, чрез които се е стигнало до ситуацията хазартните му компаниите да плащат държавна такса от 20% върху комисионните вместо 15% върху стойността на направените залози. В инфографиката той назовава поименно премиера Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и ексдепутата от БСП Георги Кадиев.

От публикуваните извлечения от банковата му сметка пък става ясно, че е теглил солидни суми кеш. Не е ясно на какъв принцип бизнесменът е подбрал извлеченията, но се вижда, че общата сума е 11,7 млн. лева. Например през януари 2018 г. – 2,67 млн. лв. на 4 дати, през май 2018 г. – 1 млн. на три пъти, през септември 2019 г. –  600 хил. лв., а през октомври – 3,8 млн. лева. През ноември 2019 г. изтеглената сума е 3,6 млн. лева.

БОЕЦ коментира, че “самият Божков също е бил част от престъпната група и схема и направените от него разкрития идват, след като доскорошните му авери са се обърнали срещу него унищожавайки част от бизнеса му“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *