Предстоящите местни избори може да изиграят ключова роля за отслабва не или дори провал на сглоб ката между ГЕРБ и партньорите й в управлението от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ твърдят източници на „Филтър“ от тези формации. Напрежение между партиите, които си стиснаха ръцете, за да вземат общи решения по важни за държавата въпроси, вече се усеща и преди вота.

Преди дни стана ясно, че ПП не подкрепя Борисов за смяна на министри. Асен Василев дори отсече, че ротацията на премиера Николай Денков с Мария Габриел е напълно достатъчна. „Ако има нужда от смени, това ще е политически разговор Вътре в ПП-ДБ и няма как да бъде еднолично решение на ГЕРБ“, обяви ултимативно финансовият министър в предаването на БНР „Неделя 150″.

Това изказване влиза в остро противоречие с изразено становище на Борисов още в началото на месеца, когато той заяви, че не е доволен от управлението на цели сектори. Последва коментар и на Христо Иванов, според когото е рано да се правят крайни оценки за работата на едни или други министри. Иванов напомни, че нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ имат достатъчно гласове, за да наложат свой състав на правителството.

Допълнително масло В огъня между партньорите наля и казусът „Лукоил“. ГЕРБ и ДПС искат отмяна на дерогацията за рафинерията, докато Асен Василев не прегръща идеята, макар да твърди, че е готов да обсъди Въпроса. Според ГЕРБ и ДПС това е тема със стратегическо. значение за България

и българските граждани, докато от ПП са убедени, че това ще доведе до повишаване на цената на горивата и масови протести. След извънредна среща в парламента В понеделник пък стана ясно, че все пак е постигнато споразумение предложението за отмяна на дерогацията да не се внася, при условие че правителството изпълни онова, с което се ангажира по време на срещата – да събере 1,5 млрд. лева от „Лукоил“.

Прогнозите на социолозите са, че местният вот ще затвърди позициите на ГЕРБ на повечето места в страната, което ще бъде сериозен коз за Борисов в Бъдещето управление. Най-интересна ще бъде битката за София: Ако Васил Терзиев спечели, „Промяната“ и ДБ ще закрепят имиджа си В най-големия град на България. Стане ли Терзиев кмет обаче, заслугата до голяма степен ще бъде пакетирана като лично негова. Ако са верни твърденията, че за кандидата на ПП-ДБ кметският стол е трамплин, от който той ще се готви за скок към премиерския пост, Терзиев дори ще се превърне в заплаха за Кирил Петков и Асен Василев, тъй като ще стане най-силният човек в „Промяната“.

Хора, близки до Борисов, твърдят, че бившият премиер обмисля да се възползва от добрите резултати на ГЕРБ в страната и ще настоява неговата дума да се чува по-силно. Ако Петков и Василев се противопоставят на смяна на министри при ротацията, то Борисов може да използва повода за развалянето на сглобката.

Подобен сюжет бе напълно невъзможен допреди година, когато ГЕРБ бяха В изолация. Партията обаче успя да премине през кризисния момент и днес отново се легитимира като формация, която овладява загубени позиции.

Вероятността участниците в сглобката все пак да направят компромиси и да продължат да управляват заедно и след вота в неделя, не е изключена. Политическите процеси в страната са изключително динамични през последните месеци, а основните играчи в тях многократно смениха позициите и решенията си по куп важни въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *