Премиерът към Каракачанов: По твое време бойните машини имаха ли климатици?

Бойко Борисов не подмина и армията в хвалебствените кръгчета с джипа из страната, които този път го отведоха в завод „Терем“ в Търговище. Заедно с него беше силовият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като двамата се надпреварваха да обясняват колко много са направили за войската през последните три години и колко милиони и милиарди са изляли за ново въоръжение. От техните думи се разбираше, че някои неща не са се случвали 50 години преди тяхното управление, други – като например големи морски учения, нямало от 17 години, как от десетки години не били отпускани пари за модернизиране.

„От 15 години такава модернизация на армията ни не е правена. Това потвърждават и българските военнослужещи. Работим по натовски стандарти и правим всичко необходимо за военните училища, за авиацията, за моряците, за сухопътните сили, за специалните части, за инфраструктурата, за летищата“, обяви Бойко Борисов. Той изпадна в спомени като се обърна към военния министър с думите: „Краси, по твое време бойните машини имаха ли климатик?“. Това трябваше да означава, че по негово време и благодарение на неговата модернизация те вече имат.

Всъщност новата порция хвалби беше с повод инспекция на военния завод „Терем – Хан Крум“ в Търговище, където се извършва ремонт на бойна техника.  На премиера бяха показани няколко танка. Каракачанов  напомни, че преди дни Министерският съвет е отпуснал 50 млн. лева за модернизацията на танковете Т-72. От завода обясниха, че на танковете Т-72 ще бъде интегрирана нова система за управление на стрелбата и система, която има сателитна връзка. Ще има и предупреждение и за облъчване с лазерен лъч. Премиерът се поинтересува колко работници работят в завода, а от ръководството на завода заявиха, че работят 200 души от Търговище и региона.

Пред Борисов и Каракачанов беше извършена демонстрация и с един от напълно ремонтираните танкове. Военният министър поясни, че на този етап е по-важен проектът за новите бронирани машини, които, заедно с танковете, да се правят тук в „Терем“. Корабите пък ще се правят във Варна, а машините за спецчастите ще идват от завод в Самоков.

„Ще купим нови бронирани машини като идеята е те да се правят тук – в България. Всичко, което се прави за модернизация на армията и на ВМС И ВВС, освен новите самолети, ще се прави в България. Така парите на българските данъкоплатци остават в нашите заводи, подчерта Каракачанов.

Военният министър продължи хвалбите и по море като обяви, че морското училище в града е обявено за второто военноморско в света по качество на образованието, като допълни, че повече гърци учат във Военноморското училище във Варна, отколкото в Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *