Не бих призовал за по-строги мерки. Не трябва да се паникьосваме, че са се увеличили заразените. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг след съвещание с националния оперативен щаб.“Многократно умоляваме за спазване на 3Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина. Никога не сме казвали, че вирусът си е отишъл, не сме казвали „Корона, чао“, не сме ви подвели, че пандемията е свършила“, каза премиерът.

Ако сега започнем да затягаме мерките, това ще доведе до паника и ще се отрази на стопанския живот, подчерта още премиерът. Той посочи, че не се предвиждат нови ограничения за пътуванията. Но на въпрос за трите Д, отговори с препоръка да се питат хората, които тръгнаха на море към Гърция, как там спазват мерките.

„Вирусът е омаломощен, по-добре сега да има повече заболели и прекарали и оздравели, отколкото октомври-ноември“, обясни Борисов, като цитира разговори с поне 10 доктори.

Вече имаме над 30 лаборатории, тестваме масово, затова и толкова излизат, каза още той.

„В началото вирусът беше много агресивен, с висока вирулентност. В момента е намаляла, тоест тежестта на заболяванията, които предизвиква, има по-малка разрушителна способност върху нас. За да оцелее вирусът, той трябва да направи така, че да не ни убива, за да може да съществува“, обясни Костадин Ангелов от щаба.

На въпрос дали маските не трябва да станат пак задължителни, премиерът обясни, че има много свободолюбиви хора, особено шопите. „Затова ние умоляваме. Доказано е, препоръчано е, че когато сме близко един до друг, ако имаш маска, проблемът до голяма степен е решен. Затова ги препоръчваме, а не ги задължаваме да ги носят“, каза Борисов.

„Когато разхлабихме мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи“, обясни още Борисов. И допълни, че винаги се е водил от това, че вирусът в момента е по-слаб, болниците са с по-голям капацитет и че сме подготвени технически, и с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *