Държавността ще се разпадне като свършат парите за пенсии и заплати, оправда отказа от затягане на мерките премиерът

Със заплаха, че „истинската криза“ предстои, премиерът Бойко Борисов отхвърли искането на щаба за ново затягане на мерките срещу коронавируса. „Най-лесно е да затворим държавата, трудното е да се научим да живеем и работим с вируса“, заяви той в началото на правителственото заседание. За разлика от преди месец, когато призоваваше хората да търпят ограничения, защото „здравето и живота им му били най-важни“, сега премиерът смята, че не можел да им забрани „мачове и барове“.

„Като демократи сме дали избор на хората. Не е редно да има отново заповед за затваряне на хората. Излиза, че ако има заповед и диктат, ще изпълняваме, а без заповед – няма да изпълняваме. Заповедта е нужна, за да се каже, че някой ги затваря и иска да им запуши устата. Да отидеш на ресторант, театър, кино – това е избор на всеки човек. Заповедта за затваряне влияе ли добре на психиката и здравето“, аргументира се Борисов. Изказването му дойде ден, след като здравният министър Кирил Ананиев и главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обявиха, че ако за денонощие заразените надминат 200, ще бъдат върнати някои мерки.

„Актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове и в същото време истинската криза ще настане догодина. Краят на тази, началото на другата. Световните икономики по никакъв начин не се възстановяват. Нищо не подсказва, че сме преодолели кризата и от медицинска гледна точка, и от финансово-икономическа“, продължи премиерът с мрачните прогнози, забравяйки как само преди месец се хвалеше с бюджетна „мазнинка“. Той нареди на министрите да обясняват, че „финансовата и социалната система няма да издържат, ако отново всичко се затвори“.

„Няма да издържат системите – финансови, социални, ако месеци наред се върви с 60/40, 80/20 и няма приходи. Тогава държавността ще се разпадне, когато не останат пари за пенсии и заплати. Тежките времена предстоят. Само преди месец си говорихме за цели сектори в стопанския живот, които фалират. Мярката 60/40 в новия дизайн работи на пълни обороти. Подпомагаме с безвъзмездни пари много внимателно, защото те не извират отникъде“, занарежда премиерът и заключи, че „демокрацията не е само права, но и отговорност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *