Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред ПИК разразилия се скандал с щаб квартирата на „Продължаваме промяната“ на ул. „Чаталджа“. Бившият премиер намекна, че при ротацията финансовият министър ще трябва да обясни на лидерите на сглобката, че няма проблем с продажбата на имота.

„Вчера го питах на комисията Лорер (б.а. на председателстваната от Борисов комисия по външна политика), той каза: „Купил съм, продал съм. КПКОНПИ се занимава сега.“ Не съм бил там, не мога да ви отговоря. Знаете, че в моята партия по друг начин гледаме на тези неща“, обясни пред председателят на ГЕРБ.

На въпрос за изказванията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че Асен Василев не трябва да е финансов министър, Борисов заяви: „Не мога да коментирам какво решение ще вземат другите партии. Тепърва Мария и Денков ще си говорят. После ще говорят с нас. Предполагам, че тогава и по тази тема ще трябва да ни уверят, че няма нещо, което да е проблемно.“

Относно намеците на Николай Денков и Тодор Тагарев, че трябва да се пренапишат учебниците по история и ролята на Русия в тях, Борисов каза:

„Най-малко сега, когато ние толкова много помощ даваме за Украйна, трябва да се говори за пренаписване на историята. Историята си е история. Мога да ви уверя, че докато ние сме в управлението, няма да бъде преиначена историята такава, каквато е. Чух и за стихотворението „Аз съм българче“. Както съм казвал и преди, майка ми винаги ще ми е майка, Бог да я прости. Моите внуци ще са горди, че са българчета и ще го рецитират това стихотворение. Това ще е първа гордост и за мен, докато съм жив. И във всички случаи, както е молитвата „Отче наш“, вечер, когато я казваме, това стихотворение ще остане завинаги в паметта на нашите деца.“

А за бутането на Паметника на Съветската армия и за намеренията да се мести и Паметника на Альоша, Бойко Борисов обясни: „Мисля, че за паметниците трябва да се правят референдуми в населените места, защото има различни мнения, а демокрацията изисква това – да се чуят всички мнения. И това е работа на местните общности. Иначе има тоталитарни паметници, които не им е мястото в центъра на градовете. Затова има музей на социалистическото изкуство, където всеки, който поиска, може да ги види“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *