Социалистите няма да подкрепят Закона за извънредното положение

Кога правителството ще даде информация какви са количествата от запаси в държавния резерв и кога те ще бъдат освободени, защото лекарите имат нужда от средства, облекла и респираторни апарати. Тези въпроси отправи от трибуната на НС лидерът на БСП Корнелия Нинова. Днес парламентът гледа на първо четене Закона за мерките по време на извънредно положение. Социалистите обявиха, че ще се въздържат при гласуването, а между двете четения ще внесат свои предложения. Сред исканията на БСП ще е именно да се отвори държавният резерв, да се направят разчети за актуализация на бюджета и да се предприемат крути мерки за ограничаване на спекулата. Левицата настоява за отлагане на битовите плащания и спиране на всички дела на частни съдебни изпълнители. Друго предложение е частните болници да бъдат включени в цялостния процес на справяне със зазарата.

Нинова обърна внимание, че в Закона за мерките за извънредното положение липсва солидарността. Тя разкритикува и наказанията, предвидени в законопроекта за медиците, ако откажат да си изпълняват служебните задължения.

Всички сме единодушни, че най-важният въпрос е опазване на здравето на българските граждани. Нека да погледнем извън залата. Какво вълнува хората навън. Едни житейски нормални ежедневни въпроси стоят пред всички нас. Те казват: „Нямаме маски, няма лекарства“. Лекарите казват: „Нямаме апарати“. Нямат достатъчно дезинфектанти. Как реагира правителството на този първи неотложен въпрос? Започва да пренастройва икономиката за производство на маски и облекла. Добре,прекрасно, но в момента ги няма. Това пренастройване ще отнеме месеци, предупреди лидерът на БСП.

Тук поставям за пети път в рамките на две седмици един въпрос. За пети път и пет пъти – гробно мълчание. Има ли България държавен резерв, какво има в него, обърна се Нинова към депутатите от мнозинството. Тя цитира Закона за държавния резерв, според който държавни резерви са лекарства, болнично имущество, дезинфектанти, защитни облекла и т.н. Докато си ги произвеждаме, докато чакаме обществената поръчка питаме и настояваме – ще отворите ли държавния резерв или се страхувате, защото това може би го няма вътре, попита Корнелиь Нинова. Тя подчерта, че към този закон има наредба, в която пише следното: при такива ситуации се допуска безвъзмездното предоставяне на държавните резерви на лечебни и здравни заведения и домове за социални грижи. Кога правителството на Борисов ще изпълни Закона за държавния резерв и подзаконовите нормативни актове към него. Българите в момента имат нужда от тези защитни мерки, а лекарите от тези средства, облекла и респираторни апарати, категорична бе Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *