В декларация в парламента днес БСП призова главния прокурор Иван Гешев да прогледне за корупцията в България, визирайки случая с кореспонденция, за която бизнесменът Васил Божков твърди, че е с финансовия министър Владислав Горанов.

„Всяка сутрин в 8 часа ли ще наблюдаваме корупцията? Докато преброим нулите на някоя салфетка ли? Или кой на кого осигурява пълен съпорт“, обяви зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Крум Зарков, визирайки публикации във фейсбук на Васил Божков.

В четвъртък от трибуната БСП зададе редица въпроси към премиера Бойко Борисов по случая и поиска той да плати политическата сметка за задкулисието.

В декларацията днес БСП коментира доклада на Брюксел, според който мониторингът за правораздаване и корупция, който социалистите определиха като срамен, остава.

„Вижда се от доклада, че не напредваме нито йота в борбата с корупцията и че има още много какво да се желае от прословутата съдебна реформа. Не се вижда от компетентните институции тук, не се вижда от главния прокурор, а докато той не прогледне, ние с вас може да продължим да говорим, а Брюксел да продължи да пише доклади. Той каза, че този филм вече го е гледал. И ние сме го гледали, а краят му е много тъжен. Действието в края му се развива в чужбина, където българите са решили да търсят своето откраднато бъдеще“, обяви още Крум Зарков. Според него е сигурно, че правителството не може да разреши тези проблеми.

Преди дни главният прокурор Иван Гешев каза, че не си е причинил кореспонденцията, която Васил Божков публикува, и обяви, че прокуратурата няма да реагира.

БСП обяви още, че сега ще се види дали правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, каквато обещал, ако не падне мониторингът до края на мандата на предишната Европейска комисия.

„Европейският съюз ни казва важни неща, за които не говорим достатъчно или на добро ниво. Този доклад прави на пух и прах розовите сънища на нашето управление. Правоприлагащата система на България не е ефективна, тя не може да накаже злоупотребилите и да осъди корумпираните.“, каза още Крум Зарков. Той изброи, че България е страна на много бедни и много богати, а големият успех е невъзможен без подкрепата на властта, без политико-икономическите структури, формиращи олигархията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *