Страните от Европейския съюз трябва да получават пари от общия бюджет и от фонда за възстановяване вследствие на COVID-19, само ако имат стабилни съдилища и предпазни мерки срещу корупцията, настоя вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова.

„Върховенството на закона трябва да бъде условието за разпределение на парите от ЕС“, каза Вера Йоурова по време на преговорите с правосъдните министри от общността.

Сред необходимите изисквания тя посочи „функционираща съдебна система“ и мощни механизми за борба с корупцията.

Това изказване идва като предупреждение за Полша и Унгария, които имат огромен спор с ЕС заради нивото на държавен контрол върху своите съдилища и съдии, както и Румъния и България, които остават остават най-бедните държави членки в общността, пише EURACTIV.

„Спирането на парите е нещо, което не бих искала да виждам, но трябва да имаме в правния си ред някаква гаранция, че ако нещата наистина се объркат в дадена държава-членка, тогава парите на данъкоплатците няма да могат да бъдат платени“, заяви Йоурова.

„Трябва да защитим върховенството на закона и правото на свобода, независимата съдебна система и свободните медии. Свободите не бива да бъдат ограничавани дори с един ден по-дълго от абсолютно необходимото “, заяви министърът на правосъдието Кристин Ламбрехт от Германия, която в момента е ротационен председател на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *