Неволни отпечатъци поради натиск обаче няма да ги правят невалидни

 

Неочакван казус с попълването на бюлетините предизвика страх сред избирателите, че гласът им може да стане недействителен и наложи намесата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Тази сутрин на няколко пъти в ЦИК бяха получени сигнали, че когато бюлетините се попълват една върху друга, поставеният знак на най-горната бюлетина се отпечатва на следващата, когато избирателят натиска с химикалката. Подобен белег могат да оставят и двата печата, които секционните комисии задължително поставят върху бюлетините, както и дори черната лента, която преминава през гърба на всяка бюлетина.

Повод за сигналите е опасението на избирателите, че това може да послужи като основание бюлетината с неволно получилия се отпечатък да бъде обявена за невалидна. По принцип всякакъв друг знак върху бюлетината, освен „Х“ или „V“, с които се отбелязва избраната партия и кандидат, може да се използва за такова основание.

На днешното си заседание изборните комисари обсъдиха казуса и решиха, че бюлетини с такива белези няма да се смятат за недействителни. В този смисъл ще бъдат инструктирани избирателните комисии по места. Тъй като обаче винаги е възможно да има неразбрали, най-добре е да се внимава и бюлетините да се попълват поотделно.

Съвет в същия смисъл отправи говорителят на ЦИК Росица Матева в първия си брифинг за деня. Тя успокоително добави, че натискът върху бюлетината най-често оставя много лека следа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *