Варна е напът да последва Перник заради водна криза, дължаща се на пресушаването на главния й източник на вода за водоснабдяването, алармират от партия АБВ.

Язовир „Цонево“, известен още през годините с името язовир „Георги Трайков“, е в състояние, което е близко до катастрофалното.

Справката показва, че към момента язовир „Цонево“ има полезен обем не повече от 123 млн. куб. м. При положение че общият обем на язовира е 330 млн, а полезният от него – 309 млн. Обективно нивата са много по-ниски.

Снимките показват мост, който хората там не са виждали от построяването на язовира. Ако се направи сравнителен анализ, каквато таблица АБВ ще предостави на медиите още във вторник, ще се види, че полезният обем през декември 2017 година е бил 170 млн. куб. м., през 2018 година – 204 млн. куб. м., а през декември 2019 година – 128 млн. куб. м.

Варненци трябва да знаят какво го очаква и каква реално е ситуацията, заявяват от партията. Защото ако не са Девненските извори, градът сега да е изправен пред катастрофа. Под въпрос с безхаберието си Борисов поставя туристическия сезон, защото ако туристите разберат каква е заплахата от безводие на Варна и региона, нали всички си даваме сметка какъв избор ще направят.

Януари месец на 2020 е достатъчно показателен за състоянието и потенциала на язовира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *