Групите на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ – „Спаси София“ и „Възраждане“ подготвят неформална коалиция в Столичния общински съвет.

Слухът се разпространява усилено в политическите кръгове. Странната на пръв прочит колаборация е договорена между новоизбрания кмет Васил Терзиев и неуспелия му конкурент за поста Деян Николов, който изненадващо напусна депутатското си място, за да поведе групата съветници от русофилската формация на Костадин Костадинов.

Васил Терзиев и Деян Николов от години са близки покрай участието им в IT бизнеса, разкриват източници. Затова и след утихването на изборните страсти нямат проблем да договорят сътрудничество между общинските съветници, съобщава столичен вестник. И от двете формации признават, че вижданията им как да се развива София съвпадат в огромна степен.

Твърди се, че уговорката между Терзиев и Николов е формално да няма коалиция, за да не завалят обвинения към ПП и ДБ, че, съюзявайки се с хората на Путин, са предали евроатлантическата кауза.

Първият тест за неформалната коалиция ще е другата седмица, когато предстои нов опит за избиране на председател на Столичния общински съвет. След отказа на ГЕРБ да издигнат свой кандидат, претенденти са лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев и „червената“ Диана Тонова. За да спечели, на балотажа за поста на Бонев са му нужни общо 31 гласа – с 8 повече от тези, които получи на първо гласуване. Точно толкова са и съветниците от „Възраждане“.

Ако се спази договорката между кмета Васил Терзиев и Деян Николов, проблем при намирането на нужните 31 гласа няма да има. Още повече, че самото гласуване е тайно. Така няма опасност да лъсне странната коалиция между евроатлантици и путинофили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *