От МОН обявиха датите за матурите и изпитите след 7 и 12 клас, както и мерките, които ще се вземат при провеждането им. Вече е ясно, че учебната година за всички ученици ще приключи неприсъствено, в електронна среда. Крайните годишни оценки ще се оформят на базата на две срочни оценки, ще се организират електронно консултации за тези учениците, които не са успели да усвоят целия материал. Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете. Учениците се връщат в клас само за най-чувствителните изпити. Същият принцип ще се приложи и за висшите училища. Това стана ясно на брифинг на просветния министър Красимир Вълчев, която даде подробности около решенията на МОН за края на учебната година и изпитите след 7 и 12 клас.

Държавните зрелостни изпити за 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни. Матурите за 7 клас ще са съответно на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Началото ще е в 9 часа.

На 2 и 4 юни ще се проведат и ДЗИ по желание, те ще започнат в 8 и 14 часа. На 2 юни сутринта – по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед – по математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4 юни сутринта – по биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед – по английски език.

По електронен път учениците ще получат служебни бележки за явяване на изпитите. На 5 юни ще е изпитът за придобиване на професионалната квалификация по практика.

Зрелостниците, които не се явят в началото на юни, ще могат да се явят на следващата сесия на 27 и 28 август.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени, съобщи още Красимир Вълчев.

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители.

Изпитите ще се проведат от 9 часа в повече на брой стаи, във всяка ще има по 10 деца и по един квестор. Ще има и камери. За да се избегне струпването на родители и ученици, ще бъдат отворени повече входове. Ще има строги мерки за дезинфекция, ще се осигурят лични предпазни средства, ще трябва да има отстояние от метър и половина между учениците.

Министър Вълчев уточни и кои теми ще отпаднат от изпитния материал.

В ДЗИ по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Никола Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов.

Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони.

Министър Вълчев бе категоричен, че на този етап рискът при отварянето на детски градини и ясли е прекалено голям. Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момента не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ, добави той.

Надяваме се през лятото, когато вирусът затихне, да можем да осигурим дейности по интереси в градините и в училищата, каза още просветният министър.

По отношение на отпуските на непедагогическия персонал в градините и яслите, Вълчев коментира, че нещата ще трябва да се уредят с анекс съм Колективния трудов договор за удължаване на дните за отпуск.

Лятото, ако епидемиологичната ситуация позволява, ще се проведат присъствено или частично присъствено част от дейностите за преодоляване на образователни трудности, което ще бъде вариантът за диференцирано отучване за тези, които не са били ефективно включени или изобщо не са били включени в електронното обучение.

Само с 4 дни ще се забави получаването на дипломата за зрелостниците. Няма да има никакъв проблем за кандидатстване във висшите училища в страната и в чужбина, увери Вълчев. Провеждането на балове не се препоръчва на този етап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *