Новите случаи на Covid-19 у нас са 30, общият брой на заразените вече е 611

След Великден ще бъдат пуснати „зелени коридори“ за имунизация на децата и за бременни. Това съобщи проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб на редовния си сутрешен брифинг.

Той уточни, че въпросът е бил обсъден от оперативния щаб в сряда. След празниците се предвижда и възстановяване на дейността на поликлиниките и на стоматологичната помощ, както и дейността на болниците, за обслужване на пациенти с други заболявания, посочи ген. Мутафчийски.

Той съобщи, че новите случаи на Covid-19 у нас през изминалото денонощие са 30 и така общият брой на заразените вече е 611. От тях смъртните случаи общо са 24, а излекуваните са 48.

От новорегистрираните 30 случая в болница са настанени 13 души. Така общият брой на настанените вече е 233, от които 27 са в интензивно отделение.

От новите случаи в София са 18, в Кюстендил – 4, Сливен – 2, Пазарджик – 1, Пловдив – 1, Добрич – 1 и т.н.

Най-много са болните в столицата, като 146 са настанени в болница и 20 от тях са в интензивно отделение.

Заразеният медицински персонал е 33-ма души. Новият случай е на лекар на 62 години, който се е заразил външно, каза ген. Мутафчийски.

Най-младият пациент е на 1 година, а най-възрастният на 90 години.

Общо от всички заразени 56% са мъже, а 44% – жени.

Изследването на полицаите за наличието на Covid-19 показва, че няма масово заразяване, епидемията е под контрол и няма активна циркулация на вируса, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

На 1016 полицаи са направени бързи тестове. Отрицателните проби са 1007, в останалите 9 са открити антитела. Това означава, че 99% са здрави, каза д-р Кунчев.

За двама полицаи има данни, че са се заразили наскоро, защото са открити антитела, което показва, че инфекцията е между 7-мия и 9-тия ден.

За други 7 полицаи има данни, отново по наличие на антитела, че са имали среща с вируса, но са го прекарали или без да разберат или с лека симптоматика, каза д-р Кунчев.

Според него изследването на полицаите категорично показва, че няма нужда от масово тестване на гражданите у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *