Извънредно положение не означава спиране на стопанския живот. Не означава ограничаване на гражданските свободи. Да не се правят спекулации. Единственото, което ще бъде ограничено е правото на свободно движение. Не може да позволим лице, което е заразено, свободно да разпространява заразата. Няма място за паника, обясни вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС. Той уточни, че извънредните мерки включват и законодателни промени там, където това е нужно.

На първо място законодателните промени са свързани с ограничение на пътуването. Имаме нужда да ограничим пътуването от и до държави, където има разпространение на вируса. Имаме нужда от по-строга карантина. Тук категорично ще е необходимо много по-категорично оформяне на санкционни режими и спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантината, съобщи вицепремиерът. Ще бъдат затваряни нощни заведения, увеселителни паркове, игрални зали.

Нашият стремеж е извънредното положение да бъде въведено за максимално кратък период, за да минимизираме последиците за икономиката, каза още Дончев.

Ситуацията е толкова динамична, че предлагаме на министър-председателя да се вземат извънредни мерки, за да могат да бъдат въоръжени институциите с достатъчно инструменти да повлияят на промените, които предстоят пред всички нас, каза от своя страна началникът на оперативния щаб ген. Венцеслав Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *