Един от коалиционните партньори, ВМРО, не вижда аргументи извънредното положение да бъде удължавано до 13 май, както предлага правителството на Бойко Борисов. Според зам.-председателя на партията Искрен Веселинов, ако депутатите днес не получат отговори от изпълнителната власт, ще поискат удължаване на извънредното положение само до края на април. А след това отново парламентът да решава как страната да се върне към нормалното си ежедневие.

По-рано днес премиерът обяви, че се иска тази дата, защото в един момент може да се окаже, че заради болни няма кворум в парламента, който да гласува решения. Ако ситуацията в страната е добра обаче, мерките могат да бъдат разхлабени и по-рано.

„Министерският съвет депозира в Народното събрание искане за продължаване на извънредното положение до 13 май 2020 г. Мотивите са една страничка и всеки гимназист може да ги сътвори само на база ежедневната негативна информация, която медиите бълват. Няма анализи, прогнози, някаква стратегия, която да покаже как, докога и защо трябва всички български граждани да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика да е на ръчна спирачка“, се казва в позицията на Искрен Веселинов, която е публикувана в профила му във фейсбук.

Според ВМРО остава неясно защо при стагнираща икономика, ескалираща безработица и срив на доходите нямаме интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи, но да даде възможност на другите да започнат поетапно връщане към нормалния живот.

„Проблемът с COVID-19 е сериозен и глобален, взехме навреме строги и правилни мерки, ограничихме пораженията и всичко това беше подкрепено от ВМРО. Сега ни се предлага датата 13 май. Защо не 1 май или 27 април? С какво първата дата е по-добра от другите? Колко живота повече ще спасим и колко вреди на благосъстоянието на българите ще нанесем? А не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се – възрастните хора и хронично болните? Така бихме имали повече пари да ги подкрепим, а по-малко рисковите групи да се върнат към нормалното си трудово битие. Хората да разчитат на плодовете от труда си, а не на подаяния от държавата, а колелото на икономиката да се завърти“, се казва в позицията на Веселинов. В нея се посочва, че ако изпълнителната власт не даде задоволителни отговори на тези въпроси днес, партията ще предложи извънредното положение да е до края на април, а след това парламентът да реши отново какво трябва да се направи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *