Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) повторно избора на Иван Гешев за нов главен прокурор с 20 гласа „за“ и 4 „против“. Със същия резултат прокурор Гешев бе избран и първия път.

„Благодаря на пленума на Висшия съдебен съвет и на професионалната общност, която ме подкрепи“, бяха първите думи на Гешев.

„Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на ВСС и на професионалната общност. Благодаря им, че не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха чисто професионалния избор в рамките на закона, конституцията в името на България”, завърши Гешев.

Изборът бе съпроводен от два протеста. Единият бе срещу кандидатурата на Иван Гешев и бе организиран от „БОЕЦ“, а другият бе в подкрепа на Иван Гешев и бе организиран от ПИК.

Прегласуването на кандидатурата на единствения претендент се наложи заради отказа на президента Румен Радев да подпише указ за назначаването на Гешев.

Четиримата членове на ВСС, които и на първия вот гласуваха против Гешев, настояха да бъде открита нова процедура за избор, но останалите 20 съдебни кадровици отхвърлиха предложението.

Тяхната непоколебимост да изберат Гешев не бе смутена и от изявление на колегата им Атанаска Дишева, която сподели как кандидатът за главен прокурор я е заплашил в коридора. Това се случи малко преди финалния вот.

Сега топката пак е в полето на президента Румен Радев, който според привържениците на Гешев трябва незабавно да подпише указ за назначението му, но според някои юристи има основания да поиска тълкуване от Конституционния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *