Съществува риск от злоупотреба на топлофикационните дружества, които могат да не обезщетят своите крайни потребители, тъй като никой не ги задължава да го направят сега, призна пред БНТ председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов. Според него от КЕВР ще зависи да се намери начин, чрез който потребителите на регулирания пазар да бъдат компенсирани от топлофикационните дружества, като вариант е това да стане чрез приспадане от бъдещи сметки.

На база подписания договор КЕВР ще изчисли новата цена на топлинната енергия и газа за разпределителните дружества, обясни Николов, като добави, че крайните потребители могат да усетят промяната в цената от началото на април. Според него това ще се отрази и на цената на енергията, която НЕК изкупува от дружествата с когенерации.

За да може КЕВР да излезе с решение за променени цени за изминал период, е необходимо да бъде променен Законът за енергетиката. Това каза по-късно вчера председателят на КЕВР Иван Иванов по време на заседание на комисията по енергетика. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова предложи да се създаде работна група, която да се заеме с възникналия казус. В момента, в който бъде приета промяната от Народното събрание в закона, тогава КЕВР ще разгледа 8 заявления за цени, които трябва да постъпят от „Булгаргаз“ за месеците от август 2019 г. до 31 март 2020 г.

Цената на газа е с 40,3% по-ниска, отколкото е била досега. Фактурите на домакинствата и малките предприятия обаче няма да бъдат с 40% по-ниски, а с около 20%, каза председателят на АИКБ Васил Велев. Това е защото се намалява цената на самата стока „природен газ“, а цената на услугата, преноса и разпределението си остава същата, каза той. Според Велев тези, които се отопляват на газ, ще усетят разликата най-много, но в страната те са едва 2,5%. Цената на парното би се намалила, ако не се намали крос-субсидирането, което се прави, каза още Велев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *