Skip to content

Георги Семерджиев пласирал дрога за Таки

Криминалистът Иван Савов е убеден, че протекциите над Георги Семерджиев са били на по-високо ниво в йерархията на МВР.

От проверката в системата на МВР излезе информация, че Георги Семерджиев – мъжът, който преди месеци уби две жени на тротоар в столицата – е бил пазен от десетки полицаи. Министър Иван Демерджиев заяви вчера, че ще има и дисциплинарни уволнения на служители от системата.

Според Савов излязлата информация обаче е само върхът на айсберга и най-лесното, което е можело да се констатира. Редовите полицаи ще операт пешкира, заяви Савов в студиото на Нова телевизия. „Да кажем, че полицаите са виновни. Не ги оправдавам в никакъв случай, но според мен наистина тук е имало протекции от по-високо“, твърди Савов. Той беше категоричен, че няма как да бъде пуснат нарушител само с административно наказание, без ръководен служител да го разреши.“ Такива неща се случват, ако някой от „високо каже не се занимавайте“ или „пуснете го“.

„Това, което се знае в средите в София за този човек е, че той дълго време е пласирал наркотици и то не на дребно, а на едро за едно лице, което се укрива от дълго време.“ По-късно Иван Савов посочи все пак прякорът Таки.

Савов обясни, че по тази линия най-вероятно Семерджиев е бил разработван и е давал информация на службите. Много е вероятно точно по тази линия да е разпъната и тази „пелена върху него“. Нормално е службите да търсят хора вътре от системата за информация, но не е нормално да има протекция за престъпления.

Той е категоричен, че по време на огледа на местопроизшествието е нарушен процесуалният ред, също така е останал отворен въпросът за връзките на Семерджиев с лица от съдебната власт, което се е замело.

Иван Савов каза още, че военният прокурор, за който стана ясно, че веднага след злополучната катастрофа на бул. „Черни връх“ е бил на мястото на инцидента, се е опитал да укрие нещо. По думите му вероятно става въпрос за мобилен телефон или друга улика, която би могла да свърже Георги Семерджиев с определени лица.

Преди криминалистите на мястото на катастрофата са били въпросният военен прокурор, а по-късно и Симона Радева, която е влязла вътре в огражденията, разхождала се е, говорила е по телефона. Тази информация Савов я има от „първо лице“, т.е. от служител на реда, който е бил на място, а допълнително подчерта, че така на мястото и президентът да дойде не може да бъде допуснат по закон.

Друг отворен въпрос посочи Иван Савов – трябва да се изследва от къде Семерджиев разполага със сериозни финансови средства, как е финансирал автомивката си на място, за което е ясно, че струва скъпо.

На въпрос дали наистина полицията работи срещу Таки, а не със, Иван Савов посочи, че навсякъде може да има пробиви и недобросъвестни хора. Всички полицейски служби имат подобни проблеми, но тук трябва да светне една червена лампа. Особено внимание трябва да се обърне на подбора на полицейски служители, което се случва с най-ниските критерии.

Савов посочи, че това, че Симона Радева си е покрила критериите, не значи нищо. Така в системата на МВР влизат хора и полицейски униформи, които още преди кандидатстването изглеждат като престъпници, а тестовете са такива, каквито преди 15 години с такива критерии беше абсурд да влезе в системата на МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *