Среднощен СМС на Борисов изстреля банкера Станимир Михайлов на върха на НЗОК, въпреки смущаващите данни от неговата биография.

Станимир Михайлов бил избран за шеф на НЗОК с гласовете на ГЕРБ  след като Борисов пуснал категоричната позивна: „Избирайте го, иначе лошо!“, съобщава ПИК.

Както вече писахме Станимир Михайлов е новият шеф на НЗОК. Изборът му стана половин час след полунощ и въпреки атаките от ГЕРБ в последните няколко дни, хората на Бойко Борисов подкрепиха кандидатурата му.

137 депутати гласуваха „за“ , 46 бяха „против“, а 46 се въздържаха.

Михайлов получи подкрепата на всички присъстващи от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Само един депутат от БСП бе в зала  и бе „против“.

Всички от ИТН и 34 от „Възраждане“ бяха против, но един от хората на Костадин Костадинов все пак бе „за“.

Въпреки, че в хода на процедурата от ГЕРБ критикуваха яростно Михайлов, вадейки нарушения, свързани с негови бизнес и имотни дела, пране на пари и затаяване на информация с цел облаги, която по закон трябва да бъде предоставена, в залата депутатите на Борисов мълчаха и в крайна сметка Михайлов получи необходимото мнозинство, благодарение на ГЕРБ.

Дори проф. Костадин Ангелов не защити позицията си, изказана през деня,  че Станимир Михайлов няма морални качества и е по-добре ПП-ДБ да оттеглят кандидатурата му.

През седмицата Костадин Ангелов обяви, че Михайлов не е представил 3 документа в ДАНС в законовия сроk, а самият шеф на ДАНС учили кандидата на ПП-ДБ в лъжа.

След всичко изнесено за Михайлов, избиррането му за шеф на Касата, която оперира със 7 милииарда лева, е повече от скандално.

До късно вечерта снощи се очакваше, че ГЕРБ ще бламират номинацията му, но полученият СМС на Борисов със заповеднически тон: „Избирайте го, иначе лошо!“  „сви перките “ на народните избраници на ГЕРБ. Какво е накарало Борисов така рязко да промени позицията на депутатите си, не е ясно.

Няколко часа преди избирането на Михайлов парламентът гласува по кандидатът на ГЕРБ за шеф на Сметната палата Димитър Главчев.

Двата поста са част от пакетна договорка в „сглобката“ между партията на Бойко Борисов и ПП-ДБ за разпределянето на постове в ключови държавни институции.

Вероятно оттук нататък разпределението на постовете в регулаторитте ще става по този начин – с натиск и извиване на ръце дори тогава, когато кандидатите влизат в крещящо противоречие със законите на страната и морала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *