Борисов ще подкрепи бюджета, но с „леки корекции“

 

Ръководствата на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се срещнаха и обсъдиха проектобюджета за тази година, назначенията в регулаторите и председателите на парламентарните комисии.  Разговорът се проведе в Народното събрание, а след него се разбра, че от партията на Бойко Борисов издигат бившия си депутат Димитър Главчев за шеф на Сметната палата. Решението не е плод на сегашната среща, но се обявява официално сега. В предишен мандат Главчев бе председател на парламента, но се оттегли след скандал, започнал след като отстрани Корнелия Нинова от заседание.

Пред журналисти по отношение на регулаторите лидерът на ГЕРБ първо обяви, че партията му имала само едно изискване: „Трябва да бъдат избрани, ние само удължаваме. Аз претенции нямам. Просто чакаме да дадат техните хора, за всички регулатори. Аз съм посочил само едно име – Димитър Радев. Той е перфектен банкер. За останалите нямам претенции. Така се работи„.

След това обаче се намеси председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която обяви, че от партията ще издигнат бившия си депутат Димитър Главчев за шеф на Сметната палата. По думите ѝ предложението е одобрено от ПП-ДБ.

Днес ще бъде внесена, може би след час, в деловодството на Народното събрание„, каза тя.

По-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че с ГЕРБ са обсъдили механизъм, по който да се одобряват кандидатурите за регулаторите. По думите му в сряда следобед парламентарната група на ПП ще  изслуша предложения от ГЕРБ за БНБ Димитър Радев. „Ще дадем възможност на всички наши депутати да зададат въпрос към него, за да сме сигурни, че приоритетите са общи и, че Еврозоната ще бъде огромен приоритет“, добави Петков. Той добави, че през същата процедура ще мине и Главчев. По неофициална информация се очаква това да стане още днес.

Шефовете на парламентарните комисии

По думите на Десислава Атанасова било постигнато съгласие и по отношение на разпределението на председателските места в парламентарните комисии.

Има разпределение на комисиите между парламентарните групи, утре ще чуете нашите номинации за председатели, както и на останалите парламентарни групи. Все още текат разговори, има и пропорция, която се спазва и различни предпочитания„, допълни още тя.

Първо Десислава Атанасова, а после и Кирил Петков потвърди, че ГЕРБ ще имат повече председателски места в комисиите.

По думите на Петков когато тежестта в Министерския съвет е на ПП, тежестта в комисиите трябва да е повече на ГЕРБ. „Имахме разбирателство в самото начало, че комисията по европейски въпроси най-вероятно ще бъде при нас. Голямото мнозинство от комисии ще бъде при тях“, добави съпредседателят на ПП.

Атанасова каза още, че ГЕРБ и ПП-ДБ са одобрили и първите номинации за областни управители. Консенсус е постигнат за София и Пловдив.

Може би след като бъдат назначени от министър-председателя ще чуете и имената„, каза тя.

„За Пловдив и София се избраха за областни управители хора, които не са много големи партийни дейци, а експерти. Целта бе да покажем на двете партийни групи какъв е подхода за действане и за другите области“, посочи по-късно Кирил Петков.

Дребни корекции в бюджета

След срещата финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев обяви, че нагласите са за „сравнително дребни корекции“ в проектобюджета за тази година. По думите му с ГЕРБ се разбрали да не се пипа рамката на бюджета.

Ако има предложения, те няма да променят рамката, а ще е разход за разход – ако някой иска допълнителен разход някъде, трябва да намали разход на друго перо„, каза той.

Към бюджета имаме претенции, чисто политически акт е да бъде подкрепен„, посочи след срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той добави, че двете формации са се разбрали за следващия бюджет да се работи много по-задълбочено във всички сфери, в които хората очакват решение.

Това е бюджет на месец и нещо. Ако започне да се вслушва повече във браншовете ще има по-голям успех. Аз съм оптимист за следващия бюджет. Този просто трябва да го приемем, защото гарантираме пенсиите, учителските заплати. Има възможност за леки корекции, относно ангажименти, които са поети в културата, образованието, археологията„, добави Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *