“Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на “Лукойл“, каза Пеевски

От ГЕРБ и ДПС обявиха, че се отказват от искането си да отпадне дерогацията на „Лукойл“ и тя ще остане в сила до октомври 2024 година, ако от рафинерията изпълнят ангажимента си да платят общо 1.5 млрд. лева данъци и други задължения.

„Благодарение на това, че ГЕРБ и ДПС предложихме да бъде отнета дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред премиера Николай Денков, че са готови да заплатят 500 млн. данъци, които дължат на страната ни“, каза депутатът Делян Пеевски от ДПС след среща по казуса в парламента.

„Освен тези 500 млн., „Лукойл“ ще платят и още 1 млрд. забавени стари плащания към държавния бюджет със задна дата от януари“, каза Пеевски.

Този 1 млрд. лева е от планираната месечна вноска, която “Лукойл“ трябва да внася във Фонда за енергийна сигурност с цел компенсиране на потребителите. Тя се определя от разликата между цената на суров нефт сорт Брент и внасяния от рафинерията нефт с руски произход.

Пеевски влезе в ролята на основен говорител и по тази тема и обясни, че ГЕРБ и ДПС ще се откажат от искането си за отпадане на дерогацията, ако заявката за плащането на данъците бъде изпълнена. Ако това не стане, двете партии ще се върнат към предложението си за отпадане на дерогацията.

Той съобщи, че в срещата са участвали министър-председателят Николай Денвков, а онлайн се е включил и министърът на финансите Асен Василев. Кирил Петков и Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ също са били на срещата.

“Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на “Лукойл“. Нека „Лукойл“ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“, каза Пеевски.

Той съобщи, че ГЕРБ и ДПС внесат законово изменение, с което ще поставят под управление на Държавната агенция “Държавни резерви и военновременни запаси“ базите за съхранение на горива на “Лукойл“.

“Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на “Лукойл“, коментира Пеевски.

След срещата Делян Добрев от ГЕРБ поясни, че се очакват и близо милиард да постъпят във фонда за енергийна сигурност.

„Ако „Лукойл“ не внесат тези суми – 500 млн. данъци и близо милиард във фонда за енергийна сигурност, то тогава ще поискаме отнемане на дерогацията“, каза Добрев.

„Под заплаха за отнемане дерогация, кабинетът пое ангажимент да приложи закона, приет от миналото Народно събрание. Този закон казва, че 70% от разликата между уралския нефт и този със сорт Брент трябва да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите на горива във формата на компенсации. В началото на август направихме калкулации колко не е внесъл „Лукойл“, защото не се изпълнява закона от два поредни кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе „Лукойл“, е 622 млн. лева“.

„Разделени на потреблението на горива в страната, това правеше по 73 стотинки , които хората трябваше да си получат на всеки литър бензин и дизел от януари до сега. И които те не получават. Защото знаете, как се получава разликата – има таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, а Брент струва 100 долара. „Лукойл“ в момента прибира цялата тази разлика и генерира свръхпечалба благодарение на дерогацията, която Бългтария им е издействала. Имаме уверението, че ще започнат да изпълняват закона и ще започнат веднага да дават компенсации на хората“, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Пеевски съобщи още, че в петък ще има извънредно заседание на парламента, за да преодолеят ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

Миналата седмица президентът Румен Радев наложи вето върху промените, с които бяха определени стъпките за поетапна либерализация на пазара на ток за битовите потребители. Основният му аргумент е, че има риск от рязък скок на цената на тока, без да са предвидени компенсации за бедните.

Акцията на ГЕРБ бе генерирана по време на предизборни срещи на партията в края на миналата седмица. Лидерът ѝ Бойко Борисов обяви срещата в парламента, а към искането му се присъедини и санкционираният от САЩ по закона „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев (ГЕРБ) пък доразви акцията срещу руската компания с намерения партията му да внесе предложение в парламента за поставяне на базите за горива на рафинерията под контрола на Държавния резерв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *