Това става преди съдът да се е произнесъл окончателно по спорното решение на варненските общинари

 

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който е близък до президента Румен Радев и опозиция на Корнелия Нинова, покани варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) да финализират сделката за Пловдивския панаир, която се точи от 2017 г.

Това трябва да стане дни след парламентарните избори и преди по спорната сделка да се е произнесъл окончателно Върховният административен съд (ВАС). За това алармира пловдивската общинска съветничка Веселина Александрова („Демократична България“).

На Фейсбук страницата си тя съобщи, че Георги Гергов свиква на 6 октомври общо събрание на акционерите в контролираното от него дружество „Пълдин Туринвест“. На него трябва да бъде взето решение за увеличаване на капитала на дружеството с акциите на община Варна.

В същото време обаче областният управител на Варна оспорва решението на местните общинари, с което дадоха катрбланш на Портних за сключването на сделката. Срокът за произнасянето на ВАС по този спор изтича на 14 октомври, информира Александрова. На първа инстанция съдът обяви, че Портних няма право да апортира в дружеството на Гергов предоставените му безвъзмездно от държавата акции в Пловдивския панаир.

„Такава демонстрация е това – все едно се заявява, че решението е предварително ясно и че ще е в полза на намеренията на Гергов! Безкрайно нагло е, а ако до общото събрание няма решение на ВАС – и незаконосъобразно“, пише Веселина Александрова във Фейсбук.

В очакване на финалното съдебно решение

На 18 април 2022 г. Варненският административен съд отмени решението на варненския общински съвет бизнесменът Георги Гергов да придобие 29% от акциите в Пловдивския панаир, които са собственост на община Варна. В замяна Гергов ще предостави т.нар. дупка на община Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *