Над 15 000 полицаи ще получат награди от 650 лв. за работата си на първа линия

Ресурсът, който ангажираме в подкрепа на бизнеса, пострадал от ограниченията срещу разпространението на коронавируса, е в порядъка на милиарди. Надявам се бързо да стигнат до бенефициентите. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който представи финансовите мерки за справяне с икономическите последствия от COVID-19 на брифинг в Министерски съвет.

За работещите, излезли в неплатен отпуск, както и за самоосигурените, се предвижда известната вече мярка за отпускане на безлихвени кредити от 1500 лв. месечно в продължение на три месеца. Кредитите са гарантирани от държавната Българска банка за развитие и 12 търговски банки вече са заявили желание да се включат. Хората, които искат да се възползват от кредита трябва поне 5 дни да са били неплатен отпуск от обявяване на извънредното положение. Няма да се дължат банкови такси по тази програма.

Необпечени кредити до 300 000 лв. за малки и средни предприятия ще се предоставят отново с гаранции на ББР от търговските банки. Общата стойност на финансирането ще е 2 млрд. лв. Условието е фирмите да докажат спад на оборотите през първото тримесечие на годината, спрямо същото тримесечие на 2019 г., както и несъбрани вземания от клиенти след 1 март т.г. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 г. Предвижда се гратисен период от 24 месеца.

Три банки – ОББ, Уникредит Булбанк и Прокредит банк, ще отпускат заеми за фирми, със средства от Европейския инвестиционен фонд. Максималният размер на тези кредити е 3.6 млн. лв. за рефинансиране на задължения.

Вече е достъпен финансов инструмент от Фонда на фондовете за микрокредити до 50 000 лв. при по-ниски лихви от пазарните. Обслужващата банка е ПИБ.

Също чрез Фонда на фондовете около 400 фирми – стартиращи и иновативни предприятия, може да се възползват от подкрепа чрез дялови инвестиции до средно 800 000 лв.

Ресурсът, който ангажираме е в порядъка на милиарди. Надявам се бързо да стигнат до бенефициентите, заяви финансовият министър. Премиерът Бойко Борисов разпореди да се направи информационна кампания за всички възможности за подпомагане на бизнеса, като в това бъдат включени и рекламни кампании в медиите.

Премиерът, който също присъства обяви, че ще бъдат отпуснати 10 млн. лв. за бонуси по 650 лв. на 15 200 полицаи.

От вчера до днес са предприети мерки за разхлабването на ограниченията, каза Борисов. И посочи, че това, което другите държави са обявили като разхлабване, у нас не е било забранявано. „Не сме забранявали строителството, работата на малките магазини, не сме ограничавали пазарите, търговските вериги. Махнахме часовете за влизане и излизане от София, възстановихме женските и детските консултации. Кое да облекчим още? Парковете? Само паркът и планината остава да разрешим“, заяви премиерът.

„Направихме максималното хората да не се чувстват затворници“, каза Борисов. „За съжаление се катерим много стръмно с броя на заразените, големи групи от хора започват да се разболяват.  Според НОЩ към петък ще има по-ясна картина за заболяваемостта“, заяви той.

„Ако петък и събота не вървим нагоре, ще позволим посещение на паркове и планини“, посочи Борисов. И посочи, че може да се ограничи посещението в парковете по двама души, а в планини доброволци да следят да няма струпване на групи.

Нищо към момента не ни кара да бъдем оптимисти, каза Борисов.

Според него през следващата седмица се очаква проблемът с медицинските кадри, които са най-много изложени на заразата, да се задълбочи.

Премиерът даде разяснения  повод среднощния брифинг, който трябваше да успокои населението, че няма опасност от пожара, избухнал до атомната централа Чернобилциклонът. „Имаше слухове, че от Украйна ще донесе радиоактивен прах, според които така казали от БАН. След разговор с шефа на НИХМ казал, че теоритично има тази възможност, но на практика тези количества ще са толкова малки, че уредите няма да го регистрират. Затова и премиерът наредил в 23.00 ч да се свика брифинг, който да информира хората“, обясни Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *