В неделя ще се гласува само с хартиена бюлетина

Държавата е изправена пред безпрецедентна изборна криза, след като, заради афиширан почти едновременно от ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ непубличен доклад на ДАНС, Централната избирателна комисия (ЦИК) реши в петък вечерта, че на изборите в неделя ще се гласува само с хартиени бюлетини. Това ще важи и за балотажа на 5 ноември.

Решението обаче може да бъде обжалвано пред административен съд и създава предпоставки за касиране на местния вот, нови скандали и вкарване на държавата в по-дългосрочна криза.

До тази ситуация се стигна заради доклад на ДАНС, според който зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е взел нерегламентирано кодовете на устройствата за машинно гласуване. Документът не е публичен. Твърди се, че той е подписан от зам.-шефа на агенцията Деньо Денев, който се счита за приближен на депутата от ДПС Делян Пеевски и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В резултат на „скандала“ заваляха искания за оставката на Стойнов, на правителството и за отмяна на машинния вот, който така бил компрометиран, както и редица други „али-бали“.

Формалната причина за отмяната на машининя вот от ЦИК обаче се оказа все още непредоставено от Министерството на електронното управление удостоверение, че машините съотвестват на законовите изисквания към тях. Съгласно Изборния кодекс то трябва да се внесе „в срок от 20 работни дни, считано от датата на предоставянето от Централната избирателна комисия на техническите устройства за машинно гласуване“. По неофициална информация на Mediapool обаче комисията е предоставила машините късно и срокът за даването на сертификата изтича в събота следобед.

Късно вечерта от ведомството обявиха, че са пратили в ЦИК доклад за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и изискванията на техническите спецификации, което всъщност би трябвало да накара комисията да вземе ново решение.

По-рано скандалът с доклада на ДАНС накара премиерът Николай Денков да обясни, че снимането на този общодостъпен код е част от проверката на машините и акцията е много шум опит да се събори правителството. Експерти също обявиха, че това е акция на „хартиената коалиция“, а бившият министър на електронното управление Божидар Божанов каза, че няма как снимки или видео да компрометират машините.

Въпреки това акцията, разчетена от ПП-ДБ като насочена срещу тях, защото ГЕРБ вижда, че губи София, се увенча с успех.

Според юристи съществува опасност при обжалване на сегашното решение пред административен съд и произнясане срещу ЦИК бъдещите избори да бъдат касирани.

Веднага след решението на ЦИК, във Фейсбук бе свикан протест за събота, в 12 часа пред централата на ЦИК. „Да защитим гласовете си!! Машините са най-сигурният начин да се отчете правилно нашето гласуване! ЦИК е овладяна до такава степен от ГЕРБ и ДПС, че погазват законите“, пише в призива за протеста.
„Срамна ситуация“ и подчинено на политическа воля решение

Решението на ЦИК бевзето с 12 гласа „за“. Против изцяло хартиения вот в двете идни недели само членовете на комисията Любомир Георгиев и Цветозар Томов, който определи решението като „срамна ситуация“.

„ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема“, каза Томов.

Георгиев пък посочи, че не намира никакво основание за взимането на подобно решение.

„За мен, като член на ЦИК, това беше едно много трудно решение, защото винаги съм подкрепяла машинното гласуване като начин на гласуване. Но смятам, че най-важно е да има доверие в изборния процес и всяко едно действие, независимо на кого, което формира недоверие и отблъсква избирателите от гласуване, трябва да бъде препятствано“, каза председателят на комисията Камелия Нейкова и добави, че се надява за следващи избори по никакъв начин ЦИК да не е изправен пред това да „взема решение в такава трудна ситуация“, каза председателят на комисията Камелия Нейкова.

Възникналото в общественото пространство напрежение около машинното гласуване внася недоверие в изборния процес, заявиха в позиция по-късно от Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), в койт омленуват неправителствени организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *