Министерството на образованието дава пълен достъп на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) до информационните фондове, в които се съдържат данни за всяко дете в предучилищна група, всеки ученик и всеки студент в България. Миналото лято МОН и ДАНС подготвиха проект, който вече е официализиран с Инструкция от 7 април, която вече е обнародвана в „Държавен вестник“.

ДАНС ще ползва няколко регистъра на министерството – за документите за завършено основно и средно образование и/или степен на професионална квалификация, за завършилите студенти и докторанти и с всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления. Осигурен е достъп до националната информационна система за предучилищното и училищното образование. Агенцията ще има информация за движението на децата и учениците и преместването им от едно учебно заведение в друго.

Координацията на дейностите по осигуряване на достъпа ще се осъществява от специализираната дирекция „Сигурност“ на ДАНС и дирекцията „Информационни и комуникационни технологии“ в МОН. При създаването на нови информационни фондове министерството ще трябва да осигури достъп и до тях. Служителите на агенцията ще влизат в системата на МОН от „автоматизирани работни места“, които ще се ползват единствено за въпросната справочна дейност и „не могат да се използват за достъп до интернет или други мрежи“, пише в инструкцията. Тези места ще се администрират от специално определени системни администратори на ДАНС. Връзката ще се осъществява чрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка).

Всички справки на служители на ДАНС в регистрите на МОН ще се записват и съхраняват в нарочни бази данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *