Не е изключено в Бургас Бачийски да излезе като кандидат за кмет на СЕК, а Димитър Найденов – на инициативен комитет

„Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) ще участват в местните избори като коалиция с общи кандидати за кметове и общи листи за общински съветници. Решението първо беше взето от лидерите на партиите от коалицията и препотвърдено от ръководните органи на трите формации от ДБ („Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“) в четвъртък вечерта.

Според депутати от ПП през уикенда предстои заседание на широкото ръководство на партията за местните избори, но при предишното заседание те вече са подкрепили общото явяване с коалиционните партньори от ДБ, пише Капитал.бг.

Предстои обединението да се регистрира в ЦИК в началото на следващата седмица, защото крайният срок за регистрация на партиите и коалициите за изборите за местна власт е 13 септември (сряда). Получаването на регистрация като коалиция на национално ниво означава съвместно участие във всички общини, а ако в някои от тях към обединението искат да се присъденият други формации, ще могат да го направят чрез регистрация в общинските избирателни комисии. Такъв е моделът в София, където ПП и ДБ ще се явят с единна кандидатура за кмет и обща листа за общински съветници заедно с партия „Спаси София“. Те номинираха кандидата си за кмет на столицата – предприемача Васил Терзиев, още в края на юни. Тогава беше обявен и водачът на листата за общински съветници на обединението- Борис Бонев, лидер на „Спаси София“.

До решението за общо явяване на кметския вот се стигна след тежки преговори между лидерите на ПП и ДБ в продължение на няколко дни, а депутати от коалицията признават, че все още няма окончателно решение около общите кандидати за кметове в редица областни градове. Напрежение предизвиква и реденето на листите с кандидатите за общински съветници на двете формации.

Депутати от двете формации казват, че най-голямо е напрежението около номинацията на коалицията за кмет на Бургас. За поста беше номиниран депутатът от ПП и лидер на партия „Средна европейска класа“ (СЕК) – Константин Бачийски. От ДБ обаче имат свой кандидат – народният представител Димитър Найденов. Според Капитал все още не е изключена възможността само в Бургас двете формации да се явят с обща листа за общински съветници, но с двама кандидати за кмет. Депутати от ДБ казват, че на този етап все още няма окончателно решение по въпроса, но ако това се случи, Бачийски ще се кандидатира за кмет с регистрацията на собствената си партия, а Найденов ще бъде издигнат от инициативен комитет.

Подобно напрежение между коалиционните партньори има и в Стара Загора, където разделението е на три и все още няма решение кой ще бъде номиниран за кандидат-кмет. Все още ПП и ДБ нямат кандидат за кмет и за Плевен. Там първоначално се е обсъждал вариантът да бъде подкрепен сегашният кмет Георг Спартански, който при участието си в предишните два местни вота беше подкрепен първо от бившия „Реформаторски блок“, а след това и от ДБ. Имало обаче и аргументи срещу подкрепата за него, така че засега не е ясно кои от мотивите „за“ или „против“ ще надделеят.

Подобна е ситуацията и във Видин, където за номинацията за кмет на коалицията ПП-ДБ спорят бившият депутат от ПП Иво Атанасов, който премина в партията от „Има такъв народ“, и бившият областен управител по времето на Кирил Петков – Любен Иванов от ДБ (ДСБ). Според депутати окончателно решение и по този казус няма.

В други няколко областни града – Пловдив, Варна и Русе, също имаше спорове около кметските номинации, но те бяха решени в полза на кандидати на ПП. Интересното е, че в Пловдив изборът за кандидат за кмет беше между депутата от ДБ („Да, България“) Манол Пейков и Ивайло Старибратов, който беше народен представител от гражданската квота също на „Да, България“. Зад Старибратов обаче застанаха от ПП и това наклони везните към неговата кандидатура. Според депутати от ДБ се очаква Манол Пейков да влезе в листата за общински съветници, но на по-задните позиции като знак, че коалицията в Пловдив е единна.

Спорът за кандидата на ПП и ДБ във Варна беше между бившия областен управител на града по времето на управлението на Кирил Петков – Благомир Коцев, и депутата от ДБ („Да, България“) Стела Николова, която участва и на предишните избори в кметската надпревара. В крайна сметка обаче решението е за поста да бъде номиниран Коцев.

Почти сигурни кандидати за кметове от ПП-ДБ са народният представител Йордан Терзийски от партията на Кирил Петков и Асен Василев – за Велико Търново, колегата му Петър Куленски – за Пазарджик, и Искрен Арабаджиев – за Ловеч. В Благоевград номинираният за кмет от коалицията е адвокатът Методи Байкушев, също от „Продължаваме промяната“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *