Движението на Румен Радев „Трети март“ става партия за европейските избори догодина! Тогава се очаква формацията да измете „политическия боклук“ (по думите на Иван Гешев, б.ред.) първо в Брюксел, после и в българския парламент, където президентът може да влезе като премиер след края на мандата си като държавен глава.

Листата на „Трети март“ за евроизборите се очаква да бъде оглавена от настоящия европейски депутат Петър Витанов. Той беше изключен от БСП само защото влязъл в конфликт с несменяемата като Тодор Живков Корнелия Нинова и в момента формално членува в групата на немските социалисти.

Според източници на „Галерия“ хората около президента държали на Петър Витанов, но други леви фактори натискали за водач на листата Ваня Григорова като антипод на корпулентната Нинова.

Не е изключено в ръководството на бъдещата партия „Трети март“ да попаднат и други имена от Столетницата, които сега са в Европарламента. Повечето от тях са недолюбвани от Нинова и едва ли БСП ще ги номинира пак. Сред тях са популярните сред левите избиратели Елена Йончева и Иво Христов.

Социолози са дали зелена светлина на идеята, тъй като по принцип изборите за Брюксел са считани за отличен старт на един нов проект. Подобна схема ползваха хората на Бойко Борисов при създаването на ГЕРБ – през 2006-а движението се регистрира като партия, а през 2007-а тази партия участва в частичните евроизбори.

„Трети март“ стартира тази година като движение, което инициира референдум за запазване на настоящия национален празник.

„Успешното протичане на подписката за провеждане на национален референдум за запазване на Трети март като национален празник на Република България има за цел не само да набере необходимия брой подписи, но и да подпомогне формирането на такава организирана сила, която да се противопостави ефективно на ширещата се злоупотреба с власт. Именно това е волята на десетките хиляди граждани, които взимат активно участие в провеждането на подписката“, гласи декларацията на „Трети март“ по повод отказа на парламента да приеме на първо четене Закон за референдумите и други обществени инициативи.

Същевременно не секват атаките на позитанци от всякакъв калибър срещу Ваня Григорова. В началото на седмицата Иван Ненчев я обвини в свое телевизионно интервю, че самата тя не вдигнала телефона на Нинова в изборната нощ, а впоследствие заявил, че лидерката на БСП не й била звъннала.

Григорова по време на кампанията си за местния вот, на който остана втора в София с цената на изборни измами, неведнъж повтори, че не е партиен кандидат, а е издигната от местна коалиция. Тя коментира и обвиненията от червения Атанас Зафиров, предхождащи тези на Ненчев.

„Г-н Зафиров нека си прави сметката кой е бил моторът на цялата кампания. БСП се включва в армията, която ме напада, от страната на ПП и ДБ. Не мога да си го обясня, те трябва да кажат в каква задкулисна сглобка са попаднали“, не замълча Ваня Григорова.

„Не съм конкурент на Корнелия Нинова. Призовавам хората, които са се напрегнали на „Позитано“, да пият чай и да се успокоят“, затапи лагера на ниновци Григорова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *