След като от години морският сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган е недостъпен по суша, от петък вече до парк „Росенец“, където е имението, не може да се стигне и по вода и по въздух. Заповедта за ограничаване на влизането в района по море е издадени по искане на Националната служба „Охрана“ (НСО), която е към президента Румен Радев, обяви премиерът Бойко Борисов и обвини държавният глава, че нагнетява положението като се опитва да хвърли вината за забраната на правителството, което било длъжно да се съобрази с искането на НСО.

Предупреждението за плавателни съдове, водолаци и мореплаватели за не навлизат в коордитаните на 500 метра от брега на сараите в периода от 9 юли до 15 септември 2020 г. бе оповестена от изданието Maritime.bg, а заповедта на Ръководство Въздушно движение за ограничаване на навлизането на безпилотни летателни средстав, планери, дирижабли, както и на парашутни скокове e от 10 до 20 юли.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че Националната служба за охрана е поискала вчера да се забрани достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сградата, добила публичност като летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Той обвини президента Румен Радев в сценарий, който да изкара правителството, че брани Доган и да излезе и да каже: „Аз нали ви казах“.

След изказването на премиера съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който преди дни бе изгонен от НСО от плажа край имението на Доган, призова „президентството бързо да изясни ситуацията с искането за закриването на достъпа до акваторията на Росенец“. „Всички държавни органи трябва да направят нужното да не се оказват никакви препятствия на гражданите, които желаят да посетят брега с лодка или по суша“, добави той.

Пресконференцията на Борисов, транспортния и вътрешния министри Росен Желязков и Младен Маринов дойде часове, след като стана ясно, че районът около сарая е забранен за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности. Ограничението е в сила от 21 часа на 9 юли (снощи) и до 21 часа на 15 септември.

„Представете си катери с мегафони предупреждават хората с лодки са не навлизат, а те снимат и публикуват“, коментира Борисов.

Младенов пък попита какви са мотивите на НСО точно сега да поиска това ограничение и защо до 15 септември. Според него това е опит за въвличането на правителството в политически сценарии.

Според Борисов това е политически натиск и изрази съжаление, че НСО се използва за атаки..

Забраната идва ден преди планираната за събота акция „Масово ходене на плаж“, организирана във „Фейсбук“ на плажа „Росенец“. Той е публична държавна собственост и по закон би трябвало достъпът до него да е свободен, но опитът от вторник на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов показа, че това не е така.

Борисов дава втори за деня брифинг заедно с министрите на транспорта и на вътрешните работи. Темата е именно това, че достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“.

По-рано по повод подготвяния протест на плажа край имението на Доган премиерът намекна и за възможно етническо напрежение. Затова разпоредил на вътрешния министър да е внимателен в събота.

Иванов отговори, че ще има гражданско етническо напрежение само „ако управляващите го допуснат и само ако ДПС го организира“.  „Българската демокрация 30 години е заложница – ние всички сме заложници, политически – на постоянните заплахи от върхушката на ДПС да провокират етнически сблъсъци и етнически конфликти“, каза той.

С това ограничение реално имението на фирма, свързана с почетния лидер на ДПС, остава напълно недостъпно, след като пътищата до него по суша от години са блокирани с бариери и под контрол.

„В никакъв случай няма да се откажем в събота да отидем на плаж в Росенец“, заяви пред Mediapool Иво Мирчев, който е един от организаторите на насрочения за събота протест-плаж и придружаваше Иванов при акцията край сарая.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов коментира инцидента и разкритикува действията на гардовете, обяснявайки, че освен това „охраняваното лице“, т.е. Доган не е бил в близост, не е плажувал на „пешкир“ и нищо не е налагало охранителите да реагират по този начин. Можело дори да поканят Иванов и Мирчев и да им предложат помощ с кърпите, ако са дошли за плаж. Премиерът се усъмни, че и изблъскването на двамата във водата не е било съвсем сериозно. Защото ги бутали, докато не започнат да „джапкат“ из водата, а след това ги оставяли. После двамата си тръгнали безпроблемно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *