САЩ са започнали прехвърляне на 4000 военни в Кувейт

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Иран с 52 военни удара срещу конкретни цели, ако ислямската република реши да отмъщава за смъртта на генерал Касем Сюлеймани, съобщиха чуждестранни агенции, цитирани от БНР и „Фокус“. Ръководителят на елитните части „Ал Кудс“ беше убит от американски дрон в петък. Тази сутрин водената от Съединените щати военна коалиция в Ирак потвърди за ракетни нападения срещу нейна база. В „Туитър“ Тръмп написа, че Иран е много смел в отговора си на смъртта на Сюлеймани, който Тръмп отново обвинява за много убийства през годините и нападението срещу посолството на Вашингтон в Багдад по-рано тази седмица.

„Ако Иран нападне американец или американска собственост, ние сме се прицелили в 52 ирански обекта, някои на много високо ниво, важни за Иран и за иранската култура, които ще ударим много бързо и много твърдо“, предупреждава Тръмп и допълва, че числото на обектите символизира 52-мата заложници в американското посолство в Техеран през 1979 година.

„Той (генералът-бел.ТАСС) вече беше атакувал наше посолство и се готвеше за допълнителни атаки по други обекти. Иран създава големи проблеми в продължение на много години“, написа още американският президент.

Паралелно със заканите на Тръмп американската военна коалиция в Ирак потвърди за две ракетни нападения късно вчера. Едната цел е била базата „Балад“, където има американски войници. Никой военнослужещ не е бил ранен, но е възможно да се пострадали иракски цивилни. По-рано международни медии съобщиха и за паднали в т.нар. Зелена зона в Багдад, където се помещават посолствата на различни страни, включително това на САЩ.

Съединените щати са започнали прехвърляне в Кувейт на повече от 4 000 войници. Говорител на Пентагона съобщи, че 700 военнослужещи вече са заминали тази седмица за Кувейт. Същевременно стана ясно, че тялото на ген. Сюлеймани вече е върнато в Иран. Местни медии съобщават, че тленните останки на Сюлеймани са превозени със самолет до югозападния ирански град Ахваз. Публикуван е видеоклип със свалянето на обвития в иранското знаме ковчег на Сюлеймани под звуците на военен оркестър. Репортаж, предаван на живо от държавната телевизия на Иран, показа как хиляди опечалени иранци преминават през Ахваз, облечени в черно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *