„Всички индивидуални топломери и водомери за топла вода, монтирани след 25 октомври 2020 г., трябва да са с дистанционно отчитане. Това предвижда Законът за енергетиката.

Клиентите на Топлофикация Враца не трябва веднага да сменят уредите за дялово разпределение в имота си, но когато срокът им изтече или се развалят, ще трябва да се подменят с нови, които да позволяват отчет от разстояние. Всяко домакинство трябва да монтира дистанционни устройства до 2027 година“, напомни инж. Радослав Михайлов, директор на дружеството.

Той коментира, че от предприятието продължават активната си информационна кампания за преминаване към модерния метод за снемане на показанията за консумираната топлинна енергия. В тази връзка инж. Михайлов посъветва клиентите да прегледат индивидуалните уреди в домовете преди началото на отоплителния сезон и при установяване на технически проблем да се свържат с обслужващата фирма за дялово разпределение.

Инж. Радослав Михайлов обясни, че при избора на дистанционно отчитане клиентите си гарантират прецизно снемане на показанията за изразходваната топлинна енергия и гореща вода. Той посочи, че данните се засичат от разстояние, което им спестява посещение на инкасаторите след края на всеки отоплителен сезон. „С монтирането на модерните уреди отпадат прогнозните и изравнителни сметки, защото крайните потребители преминават на месечен отчет. Клиентите плащат единствено реалното потребление на топлинна енергия и гореща вода“, коментира инж. Михайлов.

Изпълнителният директор уточни, че след провеждане на Общо събрание и при взаимно съгласие на по-голямата част от живущите, протоколът с решението трябва да бъде внесен във фирмата, избрана да извършва услугата дялово разпределение. „След това упълномощен представител подписва договор за месечен отчет с обслужващата фирма за дялово разпределение. Представители на дружеството топлинен счетоводител ще извършат монтаж на дистанционните уреди“, разясни той.

„Съветвам клиентите, ако решат сами да закупят модерните устройства, да се консултират с топлинните им счетоводители. Обслужващата фирма за дялово разпределение трябва да има техническа възможност да „чете“ показанията от топломерите и водомерите за топла вода в сградата“, заяви инж. Михайлов. Той обясни, че с уредите с дистанционен отчет крайните потребители ще си гарантират точни и коректни сметки.

Инж. Радослав Михайлов посочи още, че на сайта на „Топлофикация Враца“ е публикувана информация за услугите по дялово разпределение, които дружеството предлага. Той напомни, че предприятието осъществява всички дейности по включване на сгради етажна собственост към топлоснабдяването, продава и подменя електронни разпределители за отоплителни тела и водомери, осъществява ремонти и всякакви други дейности, касаещи уредите за отчет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *