Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел ще чуе внимателно Европарламента, преди да вземе окончателно решение

Шумните хвалби на властта за окончателно отпадане на мониторинга върху България отново се оказаха мираж. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер опита да се измъкне от обещанията йезуитски и с половин уста похвали страната ни за мерките за справяне с корупцията и съдебната реформа. Въпреки това обаче мониторингът остава до произнасяне от ЕП и Европейския съвет. „През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на парламента и на съвета, преди да вземем решение“, заявяват от ЕК.

Докладът посочва, че за дългосрочни резултати са необходими решимост и последващи действия преди всичко на национално равнище чрез съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга и ще бъде съпредседателстван от заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа, и от представител на Висшия съдебен съвет.

Вероника Данчила, която допреди дни бе премиер на Румъния, обяви, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), който позволява на ЕК да следи за напредъка в съдебната реформа и борбата с корупцията, е дискриминация срещу Румъния и България. Според нея той трябва да бъде отменен или да обхване всички държави членки на ЕС.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев също призна, че мониторингът е дискриминационен. „България е направила реформите и сме влезли в очертания път. Няма нова дата за доклад и няма нови препоръки“, оптимист бе той.

Часове преди доклада евродепутатът от „БСП за България“ Иво Христов прогнозира, че той ще бъде пореден подарък за правителството в навечерието на местните избори. „През изминалите години ЕК не просто обезсмисли мониторинга, а го превърна в инструмент за политическа намеса и порочна подкрепа на свои фаворити в София. Това дискредитира самата европейска идея в очите на българските граждани“, обясни той. Според него механизмът се е доказал като неефективен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *