Недопустимо е свободата на словото да бъде задушавана, критикува евродепутатката

Европейският парламент прие резолюция за координиран европейски отговор за преодоляване на последиците от коронавируса във всички държави-членки. В рамките на пленарната сесия евродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Елена Йончева призова за по-сериозен отговор на ниво ЕС.

„Гражданите очакват силно европейско лидерство и конкретни решения в настоящия момент“ посочи Йончева от трибуната на Европейския парламент и призова Европейската комисия да работи именно в тази посока.

„Коронавирусът не спира на границата между отделните държави“, допълни Йончева и определи като провал хаотичното затваряне на границите без ясна стратегия. Йончева поиска също така европейските граждани да не бъдат поставяни пред избор между здравето и правата си. „В редица държави-членки, включително и в България, настоящата криза се използва като оправдание за отслабване на върховенството на закона. Недопустимо е свободата на словото да бъде задушавана и хора да бъдат преследвани, защото са изразили мнение по дадена тема.“

Впоследствие Йончева коментира, че се наблюдават много опасни тенденции, както в България, така и в някои други държави. В Унгария, например, цял отдел е ангажиран да следи дали някой не разпространява послания и мнения, различни от тези, одобрени от правителството. „Мерките, които се предприемат за борба с коронавируса, трябва да гарантират безопасността на хората, а не властта на управляващите“, допълни тя. В Парламента Йончева коментира, че Европейският съюз е реагирал късно на кризата с коронавируса, но в момента се приемат спешно множество мерки, които да гарантират плавно, безболезнено и безопасно излизане от кризата.

„Грешките, които бяха допуснати в началото на кризата, не могат да се поправят, но може да се поправи начинът, по който ЕС ще излезе от кризата, а това може да се окаже много по-важно“, коментира Йончева и допълни: „В Брюксел ежедневно се вземат важни за кризата решения. За съжаление, българското правителство невинаги обяснява това на хората. Освен да раздава пари, Европейската комисия дава и редица насоки, облекчения и препоръки, така че държавите-членки да са възможно най-ефективни в този труден за всички ни момент. Тази седмица, например, Европейската комисия даде насоки относно методиките на тестване за коронавирус. Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването заяви, че масовото тестване е ключово условие за овладяването на пандемията от коронавирус и за постепенното завръщане към обичайния начин на живот. Жалко е, че този призив беше направен от редица български експерти, но правителството предпочете да игнорира мнението им“, допълни Йончева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *