Гласове от администрацията на общината и на бизнеса, който е пряко свързан с кметството, често решават местни избори, без да оставят шанс на другите кандидати. Особено при ниска избирателна активност кметът феодал печели служебно, дори без купени гласове. Контролираният и корпоративен вот остава проблем у нас, с който властта не може да се справи, или пък не иска, пише „Филтър“.

Типичен пример е Етрополе. Там кмет е бившият шеф на НСО Димитър Димитров. Той е братовчед на прословутия бивш депутат от ГЕРБ Емил Димитров, по-известен като Емо Ротманса и Емо фаса заради цигарения бизнес, който въртеше навремето в сянката на СИК.

След като беше изгонен, през 2013 година Емил Димитров основа краткотрайния проект БАСТА заедно с други ренегати.

Генералът от резерва Димитър Димитров пък за първи път печели изборите за кмет през 2015 година като кандидат на АБВ на бившия президент Георги Първанов и за втори през 2019 от местна коалиция ВМРО-БАСТА.

Сега е кандидат за трети мандат, издигнат от местна коалиция, която ще се бори с големите парламентарни партии. Подкрепя го единствено устатата Мая Манолова с нейното движение, което реално няма никаква тежест и сила на централно равнище.

Интересно е, че в града „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ нямат кандидат за кмет.

Кметът Димитров обаче ще разчита най-вече на двама мъже, които носят името Емил. Единият е брат му, а другият е братовчед му Емил Димитров – Фаса, за когото стана дума по-горе.

Въпреки че си живее баровски в огромен палат в Гърция и е оставил бизнеса на своите близки, бившият депутат винаги се връща преди местни избори в Етрополе, където контролира човешки и финансов ресурс, достатъчен за осигуряването на служебна победа на настоящия кмет.

Другият Емил, кметският брат, е не по-малко свързан с парите на общината, показа проверка на „Филтър“. Емил Димитров – брат има хотел, в който се провеждат почти всички мероприятия на общината и се плаща повече от добре за тях.

С друга фирма братовчедът на Емо Фаса добива дърва, а голяма част от оборота на фирмата идва от договори с общината. Занимава се с ремонти на улици, извършва строителни и други дейности и затваря кръга с траурна агенция.

За никого в Етрополе не е тайна, че двамата братя и братовчед им Емо Ротманса са господарите на общината, която е сред най-богатите на природни ресурси като дървен материал и подземни богатства.

Затова и Етрополе е известен като Града на местните феодали – един генерал, един разжалван депутат и един усърдно усвояващ обществени ресурси брат и братовчед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *