Председателският съвет на Европейския парламент е взел решение за закриване на процедурата по изслушването на кандидата за следващ еврокомисар от България, съобщи говорител на институцията.

Така окончателното гласуване на Илиана Иванова за еврокомисар става част от дневния ред на пленарната сесия следващата седмица в Страсбург. Предвижда се вотът да се проведе на 12 септември, предаде БТА.

Решението идва, след като преди ден Иванова бе изслушана от две комисии на ЕП в Брюксел. Тогава близо три часа тя отговаря на въпроси от всякакво естествено, като някои нямаха нищо общо с бъдещия ѝ ресор – иновации, образование, култура и младежта. Иванова отговаряше на английски език, а единствено на въпросите на български евродепутати отговорът ѝ бе на родния ѝ език.

Отзивите след представянето ѝ бяха отлични, кандидатурата ѝ оценена като „много силна“ и без съмнение ще бъде предложена за гласуване на заседание на Европейския парламент следващата седмица.

Иванова би трябвало да стане еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на ЕК следващата есен. Тя поема поста от Мария Габриел, която  се върна в България и стана вицепремир и външен министър в подкрепяния от ГЕРБ и ПП-ДБ кабинет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *