Лидерът на ГЕБ Бойко Борисов е официално пенсионер от декември 2023 година. „Откакто се пенсионира /сега взема пенсия и депутатска заплата едновременно/, Бойко Борисов помъдря. Днес обясни, че винаги е ползвал алегории, че е на достолепна възраст“, пише политологът Калоян Методиев в своята фейсбук-страница от 31 януари.

За партийния лидер таванът на пенсията не важи, тъй като според Кодекса за социално осигуряване той не се прилага за хора, които са били президент и вицепрезидент, премиер, председател на НС или конституционен съдия. Това означава, че Борисов взема пълния размер на пенсията си, докато редовите граждани са ограничени до 3400 лева.

По всяка вероятност Борисов получава над 4000 лева месечно, като се имат предвид високите възнаграждения, които е взимал за различните ръководни постове в държавата.

Преди броени дни стана ясно, че заплатите на народните представители пак са нараснали и основният им размер възлиза на 7032 лева, но към тях те печелят и допълнителни средства за участие в комисии и заемане на ръководни позиции.

След напускането на Десислава Атанасова, избрана за конституционен съдия, нейното място в парламента като шеф на ПГ на ГЕРБ зае Бойко Борисов и така заплатата му скочи до 9493 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *