Българското правителство получи ясни „ценни указания“ от САЩ няколко дни преди отмяната на акредитацията на кореспондента на „Российская газета“ Александър Гацак, който работеше в България. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

За да разберем какво е накарало България да осъществи привидно непровокирания тормоз над кореспондента на „Российская газета“ Александър Гацак, е достатъчно да се запознаем с политическата хроника на посолството на САЩ в София. От нея научаваме, че само няколко дни преди скандалната история с преследването на репортера, на посещение в страната е дошла заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите на публичната дипломация Лиз Алън“, пише дипломатът в канала си в Телеграм. – „Българското правителство получи ясни инструкции как да води „публична дипломация“: цензура, експулсиране на руски журналисти, забрана на свободата на словото.“

„И за да звучат аргументите на американката още по-убедително, Вашингтон плати почти 1 млн. долара чрез специализиран грант от Държавния департамент. Формално – за „повишаване на медийната грамотност“. Оказва се, че цената на изгонването на руски кореспондент от страната според отвъдокеанския ценоразпис е 900 000 долара. Лоялността към Вашингтон е безценна“, допълва Захарова.

Тя заяви, че ако София върне акредитацията на кореспондента на „Российская газета“ , Москва веднага ще акредитира Ангел Григоров:

„Единствено Вашингтон е безразличен към съдбата на Григоров и българската публика, както винаги, както винаги е бил безразличен към съдбата и живота на гражданите и националните интереси дори на така наречените си съюзници.

Повтарям още веднъж: ако в България бъде акредитиран кореспондент на „Российская газета“, ние ще отговорим по същия начин – ще акредитираме български журналист.“, отбелязва Мария Захарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *