Главният прокурор повтори позицията си, че България трябва да въведе почти военно положение, за да се бори с разпространението на коронавируса. В интервю за Нова тв Иван Гешев поиска въвеждането на вечерен час и контрол на движението по улиците в големите градове. Сърбия въведе вчера вечер час за своите граждани, а Франция разположи полицаи и жандармерия по улиците, хората имат право да излизат само по работа, до хранителния магазин или за лечение.

Обвинител номер едно настоя подобни мерки да се въведат и у нас. Припомняме, че вчера той първи поиска Банско да бъде поставено под карантина, по-късно това обявиха от кризисния щаб. Днес обаче, на редовния си сутрешен брифинг, началникът на щаба ген. Мутафчийски коментира, че за момента не се налага други населени места да се поставят под пълна изолация. Той смята, че българските граждани се съобразяват с мерките и че действат разумно и отговорно.

Иван Гешев обаче вече трети ден настоява за съвсем крайни мерки – да се ходи само до хранителни магазини и аптеки, а за целта да се попълва декларация къде отиваш. Ако някой бъде спрян и се е отклонил от посочения маршрут в декларацията, ще го очакват „големи санкции“. Така вижда нещата обвинител номер едно.

Прокуратурата, по думите му, работела във военен режим. Подчинените му вече разиграли няколко варианта как да действат „при такава ситуация“.

Той коментира и Закона за мерките за извънредното положение, който трябва да се гласува днес. По думите му „този закон вече не е актуален“, тъй като предвидените в него мерки може вече да са безсмислени към днешна дата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *