Мерките остават и след 14 юни

Заради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен ще поискам удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той уточни, че извънредните мерки по държавната граница трябва да останат заради драстичното повишаване на броя на заразените с COVID-19 от последните две денонощия.

Доц. Кунчев ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка с поне още месец. Според него обаче няма нужда от блокада на населени места, нито от повторно въвеждане на задължително носене на маски на открити места.

„Дали ще е месец или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да стане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки“, каза Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев потвърди, че работници в предприятието за детски играчки в Доспат са опитвали да прикрият симптомите си от страх да не загубят работата си.

Ситуацията в Доспат е усложнена. Затова са необходими общи мерки, които да се провеждат едновременно във всички общини. По този повод в момента в Пловдив главният здравен инспектор Ангел Кунчев събра на среща епидемиолозите от Смолян, Пазарджик и Благоевград и кметовете от региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *