Някои може да не са разбрали. Карантината и затварянето вкъщи са временни, с цел да не се претовари здравната система, да не се препълнят болниците, епидемията да отслабне и да има приемлив брой заболели, с които медиците да могат да се справят. А после?

Карантината не може де продължава половин или една година. Тя изолира за две седмици, докато се проявят симптоми или наличие на вирус, изолира за 50 дни, да покрие периода, в който се развива болестта и вирусът изчезва от организма. Но оттам нататък обществото не може да седи затворено.

Покрай плашенето с коронавируса остана една заблуда, че само това е спасението – затваряне вкъщи и чакаме ваксината. А тя може и да не дойде.

Достатъчно говорихме, писахме, коментирахме за опасността от вируса. Толкова много, че някои вече са убедени, че е голяма лъжа. Не, не е лъжа, но с него светът няма да свърши, а сега има друга опасност.

Изолиране и дезинфектанти за дълъг период отслабват имунната система и човек може да умре от други болести. При хората над 60-65 рискът да заболеят от други незаразни, но смъртоносни болести, е по-голям, отколкото да умрат от Ковид 19. Лекари вече предупреждават за вълна от други заболявания. Но във Фейса много обичат да спорят по медицински въпроси. И по-уплашените да изтъкват, че най-голямата опасност е коронавирусът, трябва да изтръпнем и да се заключим.

Другият основен въпрос е начинът на живот и икономиката. Който смята, че е възможно половин-една година изолация значи е достатътъчно материално осигурен безработен или на безпроблемна държавна служба, харесва му да си работи от вкъщи. Абе,всеки си знае дали му е нужно да работи за да се издържа.

Има и увредени, на които им харесва да ги спасява Борисов, да ги плаши с ада, и генерали да ги плашат с чували трупове.

И мнозина продължават да плашат с вируса. Но животът продължава. Хората ще свикнат с него, както са свикнали да живеят с мисълта за рака и др.

Да, може да има втора вълна, може да продължи на вълни две години, като Испанския грип. Може и да отслабне и се загуби до месец, както предвижда онзи израелски професор.

Ама айде вече да не се плашим и да искаме цензура за онези лекари и вирусолози, които настояват за махане на предпазните мерки. Защото новия болшевизъм, който иска забрани, се прояви и с отношението към вируса – да се забрани на всички, които не са съгласни с мерките, да говорят. Да не ги пускат по медиите, да им трият интервютата от YouTube и Фейсбук.

Решенията за предпазните мерки се взимат от правителства, на основание на преобладаващото мнение на специалисти, и се изпълняват от всички граждани. Но спорът между специалисти не трябва да бъде забраняван и запушвани устата на несъгласните.

Иван Бакалов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *