Близо 40 жалби за нарушения и пропуски в изборния ден е разгледала ЦИК до 14 часа днес. Най-много от тях са нарушенията в организацията на изборния процес, както и сигнали за предизборна агитация в деня на вота. Останалите жалби и сигнали са за нарушения в избирателните права, както и два сигнала за купуване на гласове.

Още вчера след акция в Гърмен, бе арестуван бившият кмет на общината Ахмед Башев. Полицията и прокуратурата и днес работят по сигнали за купуване на гласове.

Във  Видин е подаден сигнал, че в деня на втория тур пред изборните секции в ромския квартал „Нов път“ се продават кебапчета. Пред секциите в училището в квартала има опашки и голям интерес както да се гласува, така и да се купят кебапчета, съобщава БНТ в репортаж от Видин. От ОИК обясниха, че все още не могат да кажат дали това е нарушение.

Полицейска акция се провежда в плевенското село Буковлък след подаден сигнал за купуване на гласове като разследващите са влезли в една от къщите, която е срещу училището с избирателни секции.

БСП сигнализира за избиратели, снимали бюлетини и агитация пред секции в Перник. Социалистите съобщават, че в изборните секции в кв. „Рудничар“, гласуващите масово използват телефони, за да снимат как са гласували.

Социалистите в Перник сигнализират още, че кандидат за кмет на град Батановци агитира гласоподаватели пред изборна секция, същото прави и досегашният кмет на село Витановци пред секцията с селото. Член на СИК в кв. „Изток“ също е агитирал за един от кандидатите за кмет на общината пред секцията.

Две жалби за купуване на гласове – в кв. „Бела вода“ и в района на 6-то СУ и 12-то ОУ са подали от БСП -Перник до Районната прокуратура в града. Те сигнализират, че лица, придвижващи се с джипове, предлагат на гласоподавателите да гласуват за определен кандидат срещу заплащане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *