Хванаха в нарушение ВиК – Перник. Дружеството е изпомпвало 1 милион кубика над резрешеното от язовир „Студена, показва проверката на КЕВР. Количеството вода в язовира е започнало да намалява още през юни, става ясно от отговора на енергийния регулатор до омбудсмана Диана Ковачева, която е поискала информация във връзка с водната криза в Перник.

Според КЕВР в периода юли-октомври се наблюдава „трайна тенденция за намаление на наличния воден обем на язовира“. Към края на октомври язовирът е бил на критично ниво от малко над 6,4 млн. куб. метра при общ обем от над 25 млн. куб. метра. Въпреки това режим бе наложен едва миналата седмица, а преди местните избори в края на миналия месец никой не говореше за предстоящата криза.

Местното ВиК дружество, чийто началник Иван Витанов бе уволнен миналата седмица е управлявано лошо, става ясно от писмото на КЕВР. Бизнес-планът му е одобрен от комисията, но не е изпълнен. След проверка КЕВР е отчела пълно неизпълнение по показателя загубаи на вода. ВиК е планирало да ги намали до 68,3%, но нивата им са останали 75,1%. Едновременно с това се отчита и по-ниско изпълнение на предвидените инвестиции. При планирани 441 хил. лв. за 2017 г. са инвестирани 243 хил. лв.

Прокуратурата също разследва безводието в града. Проверяват се договорите за управление на язовира и режимите на източването му. След среща с главния прокурор, кметът на града Станислав Владимиров предупреди, че водният режим може да продължи до март, ако няма обилни валежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *