В Бургас избирателка не си хареса вота и си тръгна с разписката

В три избирателни секции машините за гласуване са изписали при включване странния надпис „Дневникът е подправен“. Това се разбра в началото на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК). Става въпрос за секции във Варна, Свищов и село Ковачево, Пазарджишко. Затова комисарите решиха, че гласуването в тях ще се извършва с хартиени бюлетини.

На първия си брифинг в изборния ден говорителите на ЦИК потвърдиха за случая, но не можаха да хвърлят допълнителна светлина. Само признаха, че досега не са наблюдавали нещо подобно. От името на комисията говорителят й Росица Матева лаконично заяви, че въпросните машини ще бъдат отделени и анализирани, за да се открие причината. Това обаче ще стане след изборите.

За „Дневникът е подправен“ първо се разчу в секция 328 във варненския квартал „Владислав Варненчик“. Председателят на РИК – Варна Велин Жеков заяви пред „Сега“, че не разполага с техническата компетентност, за да прецени дали това означава опит за въздействие върху машината. Случаят е предаден на прокуратурата. Според експерти се е включила защитната система на машината.

Към 11 часа сутринта беше известно за 15 секции, в които устройствата са дали някакъв проблем, който е принудил изборната администрация да се обърне към хартията. Бройката е пренебрежимо малка, ако се има предвид, че машините в употреба са общо към 11 хиляди.

Около 10.30 часа гласува премиерът Гълъб Донев, като любопитното бе, че машината в неговата секция (в столичното ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“) даде грешка, преди да дойде неговият ред. Член на СИК повика техник три пъти в рамките на десетина минути, уточни БГНЕС.

Възрастен мъж се е опитал да блокира машина в Монтана, съобщи БНТ. Инцидентът е станал около 8 часа. Освен това той започнал да се кара с членовете на секционната комисия и да пита как точно да гласува за определена партия. Проблемът бил отстранен с рестартиране с карта на член на комисията. Мъжът си тръгнал, отказвайки да гласува.

За куриозен случай в Бургас разказа обществената телевизия – избирателка избягала с контролната разписка от машината, след като гласувала. „Дойде, направи своя вот, след това видя, че не е това, което е искала, взе си бележката и си тръгна. Зачетохме вотът като невалиден заради погрешно гласуване“, разказа председателят на секционната комисия Стефан Георгиев.

Отново в Бургас машината затрудни подпийнал избирател толкова, че се наложи лично председателят на секционната комисия да му разяснява какво да направи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *