Адвокат Менко Менков намекна, че обвиняемият може да получи най-тежкото наказание, ако се приеме тезата за умисъл в деянието

Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков може да получи присъда от 15 до 20 години или доживотен затвор, ако съдът приеме тезата ни за умисъл в престъплението. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия адвокатът на близките на покойния журналист- Менко Менков.

До месец Апелативният съд би трябвало да се произнесе по присъдата срещу Кристиян Николов за катастрофата, при която загина Милен Цветков, поясни водещият Виктор Николаев.

„Категорично ще се стигне до трета инстанция, защото основният спор по това наказателно производство е формата на вината, която държавното обвинение и ние като частни обвинители с колегите поддържаме пред съда. До настоящия момент нашата теза (б.а. за престъпление с умисъл) не е приета от съдебните инстанции, въпреки високото наказание, което бе наложено на подсъдимия – 9 години лишаване от свобода“, заяви Менков.

След като водещият изтъкна, че Кристиян Николов и до момента отрича да е употребявал наркотици, а говори за някакъв чай и паста за успокояване, той изтъкна, че лъжите на обвиняемият са категорично опровергани.

„Събрани са доказателства за тези негови твърдения и тази теза е напълно лишена от всякакъв смисъл. Опровергана е от всички доказателства по делото. Те сочат, че е употребил няколко вида наркотични вещества. Някои от тях не може да бъде приет чрез чай, чрез миене на зъби. Те се абсорбират от организма по съвсем друг начин – чрез т.нар. шмъркане. Чрез алвеолите на белия дроб кокаинът преминава в кръвта“, обясни юристът.

„Ако вие пиете от това наркотично вещество, както той твърди, че може някой да му е сложил без да знае, не може да бъде абсорбиран от организма и няма как да бъде намерен в кръвта му. Това означава, че това, което твърди, не е вярно“, добави той.

„Огромният размер на предвидените наказания не препятства шофьорите да управляват колите си след употреба на алкохол и наркотици. От римското право е известен принципът, че силата на наказанието е в неговата неизбежност, а не в неговия размер. Има по-дребни нарушения, които не се отчитат от системата и съществува механизъм, при който не се отразяват по никакъв начин. Говоря за корупционните практики, които позволяват на шофьорите, които системно употребяват алкохол и наркотични вещества, да не позволяват наказание. По този начин се създава усещането за безнаказаност“, коментира Менков.

Той припомни, че Николов се е движил със скорост два пъти над разрешената и с употреба на няколко вида наркотични вещества в организма. „Доказано е, че няма никаква реакция от страна на Николов. Той не се е опитал нито да спре, нито да намали скоростта, нито да извърши някаква спасителна маневра, за да се опита да предотврати удара“, каза още адвокатът.

Адвокатката на дъщерята на Милен Цветков Надежда Ковачева пък каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че прокуратурата е повдигнала възможно най-тежкото обвинение за такова престъпление, което се наказва с 15-20 години или доживотен затвор, но иска минимумът, който се предвижда в случая.

„Ние не поддържаме тази квалификация. Пак смятаме, че става въпрос за умишлено причинена смърт, т.е. с евентуален умисъл, но при по-лекия състав, който се наказва от 10-20 години. Към момента присъдата на първа инстанция е за причиняване на смърт по непредпазливост и там предвиденото наказание е от пет до 15 години“, добави тя.

„Прокуратурата и другото частно обвинение, представлявано от адвокат Менко Менков са квалифицирали най-тежко състава, поради това, че са приели случая за особено тежък, а той не е такъв, тъй като изричен критерий има в Наказателния кодекс, в който се казва, че за това е нужно да е висока степента на обществена опасност на деянието, но и на дееца. В случая подсъдимият нито е осъждан, нито е наказван, нито е нарушител. За него всички характеристични данни са положителни“, заяви Ковачева.

„Дъщерята на Милен Цветков – Калина не е на себе си и трудно ще се възстанови. Връзката им с баща им бе малко необичайна. Въпреки това тя е състрадателна към подсъдимия и ние обжалваме за по-тежка квалификация, за да създадем прецедент, защото ако има случай, в който може да се квалифицира деянието като умишлено, е този, а не защото гоним по-високо наказание. В нашата жалба не сме направили оплакване за несправедливо наказание, а за квалификацията“, добави тя.

„След смъртта на Милен Цветков кой ли не се опита да го направи направи свое знаме, а той бе свободен човек и остави пасиви на децата си в материален смисъл, но страхотно духовно богатство. Захващаше се с неща, заради които губеше работните си места, без да знае дали ще успее, но казваше „трябва да опиташ да го направиш, защото ако не опиташ, никога няма да го направиш… Дори да не успееш“. Това беше велико в него“, коментира адвокатката на дъщеря му.

„Като водещ задаваше въпроси и правеше коментари за неща, които не мислеше, но искаше да провокира у хората някакво желание за промяна, за обединение. Милен беше обединител“, каза още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *