Нидерландците нарочно са включили в списъка си с парламентарната делегация за посещение в Русия, нежелан от Москва депутат, обяви МВнР на Русия. Изявлението му идва, след като вчера посолството на Нидерландия обяви, че делегацията отменя планираната за февруари визита, тъй като на един от депутатите в нея е била отказана входна виза.

Става дума за политика от партията „Демокрация 66“ Шурд Шурдсма (Sjoerd Sjoerdsma), който е в списъка на лицата, на които е забранено да влизат на територията на Русия.

Руското външно министерство добави, че нидерландската страна е била информирана по-рано, че не е желателно Шурдсма да бъде включен в делегацията, заради агресивните му изказвания срещу Русия.

„Въпреки нашите предупреждения, те съзнателно направиха тази провокация, разбирайки прекрасно всички възможни последствия. Т.е. стремиха се към скандал, а не към конструктивно обсъждане на начините за оправяне на руско-нидерландските отношения и въпросите от международния дневен ред“, се казва в изявлението от МВнР на Русия.

В министерството смятат, че в Хага въобще не са искали да има такава визита, а сега, отменяйки я под предлог „депутатска солидарност“, обвиняват Русия по схема.

„След като съм в руската листа със санкции, мога само да кажа: ако руският режим вярва, че ще намаля критиките си срещу грубите нарушения на човешките права и MH17 (б.р. – сваленият на територията на Украйна, на 35 км от границата с Русия, пътнически самолет на малайзийските авиолинии, в който загинаха 298 души), той дълбоко греши“, написа нидерландският политик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *