Лъчезар Иванов и депутати от ГЕРБ внесоха през декември 2019 година предложение да се намали наказанието на шофьори след употреба на наркотици. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В ефира на БНТ тя показа документ в подкрепа на твърдението си.

Става въпрос за писмо от главния прокурор Иван Гешев до народните представители от управляващата партия във връзка с този законопроект. В писмото се казва, че след предлаганите изменения от страна на ГЕРБ ще бъдат декриминализирани всички случаи на управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техните аналози.

Последиците ще бъдат липса на наказания на обсъжданото опасно явление и затова предложението не се подкрепя от прокуратурата, пише още в писмото на Гешев.

„На обикновен език главният прокурор казва: „Ако приемете този законопроект на ГЕРБ, шофирането с дрога вече няма да е престъпление“, подчерта лидерът на левицата.

„Не бих свързвала подписа на Лъчезар Иванов с факта, че синът му е бил в колата, която блъсна Милен Цветков. Бих го разглеждала като нещо по-сериозно, защото се случва не за пръв път през закони корупцията да се оневинява и да става ненаказуема. И когато вече в закона е заложено, че тя не е наказуема, естествено е след това да няма осъдителни присъди, а у хората да расте чувството за несправедливост“, посочи червената лидерка.

По думите й, ГЕРБ са превърнали корупцията в норма.

Тя обясни, че въпросът не е в размера на наказанието, а в прилагането на закона независимо от това, коя политическа партия управлява.

Вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов, че се мисли за отпадане на извънредното положение по-рано от предвиденото, Нинова определи като страх от обществена реакция. 

Отстъплението на Борисов за извънредното положение е от страх да не породи обществено настроение срещу себе си, поясни тя. Според председателя на БСП административният хаос, който се е създал при въвеждането на противоепидемичните мерки, е пробудил  в гражданите недоверие.

Лидерът на социалистите коментира и искането на левицата премиерът да бъде изслушан в Народното събрание, след като при първия опит това не се случи. Тогава депутатите от ГЕРБ отказаха да се регистрират и по този начин не се постигна кворум, за да започне заседанието.

„Имаме очакване да дойде и да се отчете по няколко причини. Премиерът Борисов години наред гази законите и не се съобразява с тях, а законът е за всички, без значение от позицията, която заемаш. Той не уважава институциите години наред и поведението му миналия път беше още едно доказателство за това. Но и в законите, и в Конституцията на България пише, че премиерът се отчита пред парламента. Там се осъществява контрол, а не на пресконференции. Очакваме във вторник да дойде и да се отчете пред народа, не просто пред опозицията“, изтъкна Корнелия Нинова.

Също така тя призова пловдивския председател на БСП Георги Гергов да се оттегли от партията.

Нинова разказа, че Гергов е изпратил до всички структури на левицата писмо, в което хвали действията на правителството, заявява, че парламентът не трябва да се свиква, а е достатъчно премиерът да се отчита на пресконференции.

„Това удря в същината на политиката на БСП, не за първи път Гергов хвали правителството – и когато получи 43 милиона за дупката във Варна, и сега, когато получи 21 милиона заем от ББР“,  посочи лидерът на столетницата.

„Политиката не е търговия. БСП не се продава. Време е Гергов да разбере в коя партия членува“, каза още тя.

Нинова съобщи, че след 9 май, когато изтича мандатът на сегашното ръководство, то ще продължи да действа до прекия избор на нов лидер. Към момента има 40 номинации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *